Feszültség és vizsgálat Koszovóban

Munkatársunktól
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyszabású műveletet hajtott végre tegnap az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziója (EULEX) a Szerbiától elszakadt tartomány északi, zömmel szerbek lakta részén. A misszió rendőri egysége átkutatott négy családi házat Zubin Potok településen. A művelet célja, hogy elfogják annak a koszovói rendőrnek a gyilkosát, aki július végén vesztette életét a térségben kitört zavargásokban. Zubin Potok szerb polgármestere szerint az EULEX-művelet újabb próbálkozás arra, hogy megfélemlítsék a szerb közösséget.
Az EULEX egyébként John Clint Williamson amerikai ügyészt nevezte ki az állítólagos koszovói szervkereskedelmet kivizsgáló munkacsoport élére. Dick Marty svájci szenátor korábbi jelentésében szervkereskedelemmel és szervezett bűnözéssel hozta összefüggésbe mások mellett Hashim Thaci koszovói kormányfőt. Williamson korábban hágai ügyészként Szlobodan Milosevics elleni vádiratokon is dolgozott.

Bíróság előtt a támadó. Sajnálatát fejezte ki egy német bíróság előtt az a 21 éves koszovói férfi, aki márciusban támadást követett el egy amerikai katonákat szállító busz ellen a frankfurti repülőtér egyik épülete előtt, két embert megölve. Arid Uka most sem érti, miért követte el tettét, de – mint mondta – valószínűleg befolyásolták őt azok a dzsihádista propagandavideók, amelyeket az interneten nézett. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.