Fico megbuktatná a pozsonyi koalíciót

Neszméri Sándor
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forró őszt jósoltak a szlovákiai elemzők a parlament tegnap megkezdett őszi ülésszaka előtt, hiszen több kérdésben is éles vita várható. A koalícióban a nyári szünet alatt például ellentét alakult ki az európai stabilizációs alapról, a kérdést épp emiatt egyelőre elnapolták. A liberális Szabadság és Szolidaritás nem hajlandó ugyanis „egyetlen centet sem adni a szegényebb szlovákok nevében a gazdagabb, de felelőtlen görögöknek és portugáloknak”. Erről szólva Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter megjegyezte, Szlovákia csak garanciákkal segít Görögországnak. A Robert Fico vezette Smer közben bizalmatlansági indítványt nyújtana be Iveta Radicová ellen többek között azért, mert szerintük bebizonyosodott, a kormányfő „alkalmatlan a kabinet irányítására”. Az indítványt valószínűleg egy koalíciós képviselő sem támogatná, mert annak sikere a kormány bukását jelentené.
Éles vita várható a kettős állampolgárság kérdéséről is, mivel ebben sem született kompromiszszum a kormánypártok között, a parlament ülésére is a Smer javaslata került, amely szűken értelmezi a kettős állampolgárságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.