Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Finisben az első földbérleti pályázatok

Várhatóan napokon belül 65-70 ezer hektárnyi állami termőföld haszonbérleti jogát hirdeti meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. Sajtóinformációk szerint nem helyrajzi számonként, hanem birtoktestenként lehet pályázni, s előnyt élvezhetnek a kis- és a családi gazdálkodók, illetve az állattartók.

Dénes Zoltán
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontos képet rajzolhat arról, miként valósítja meg a következő években a kormány birtokpolitikáját a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), az a napokon belül megjelenő pályázati kiírás, amely által hetvenezer hektárnyi állami termőföldet fognak bérbe adni. A földalapkezelő várhatóan szeptember második felében hirdeti meg azokat a területeket, amelyeket korábban a művelésben tartás céljából csak október végéig adott bérbe megbízási szerződéssel. Az Agromonitor.hu agrárportál a birtokába jutott dokumentumok alapján arról számolt be, hogy az NFA nem külön helyrajzi számonként, hanem birtoktömbönként hirdetné meg újrahasznosításra a lejárt haszonbérleti idejű és az egyéves megbízási szerződéssel érintett földeket.
A gazdálkodók egy és harminc, harminc és száz, illetve száz és háromszáz hektár közötti birtoktestek haszonbérbe vételére pályázhatnak majd. A földalap számításai szerint a használóknak az életképes gazdálkodás fenntartásához fejenként legalább havi 110 ezer forintos jövedelmet kellene elérniük, és ez egy négytagú család esetén éves szinten 5,28 millió forintot tenne ki. Ezen elvárásoknak való megfelelést a pályázóknak az ilyen tenderekben teljesen újszerű és meghatározó elemként említhető kimutatásban, a gazdálkodási tervükben kell bemutatniuk. Farkas Imre, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára korábban lapunknak azt is kifejtette, hogy a gazdálkodási tervben a termelőknek meg kell határozniuk, mit szándékoznak tenni az adott állami területtel. Az államtitkár szerint egyébként a pályázatok kiírásakor és elbírálásakor a kormány birtokpolitikájának megfelelően a kis- és a közepes gazdálkodókat igyekeznek földbérleti lehetőséghez juttatni.
Elképzelhető, hogy a pályázáshoz negyvenezer forintos regisztrációs díjat kell fizetni, és az NFA meghatározhatja a haszonbérleti jog megszerzéséért fizetendő minimális díjat is, amelyet – a haszonbérlet gyakorlásának díja mellett – az ingatlanpiaci és a gazdálkodási információk, illetve a helyi haszonbérleti díjak figyelembevételével állapíthat meg.
A pályáztatásnál várhatóan 500 pontos szempontrendszert alkalmaznak, amelyben az állattenyésztő tevékenység fenntartása és fejlesztése kapná a legnagyobb súlyozást. Szempont lenne továbbá a gazdálkodási helyzet, a székhely és a gazdaság közötti távolság, a szakirányú végzettség, a foglalkoztatottak száma és egyéb körülmények. Emellett külön díjaznák az aranykalászos gazdák foglalkoztatását, a gyermekvállalást, az integrációs szerepvállalást, illetve a génmegőrzést és az őshonos magyar fajták megtartását is.
A földalapkezelő a haszonbérleti pályázatokban érintett földrészletek jegyzékét legalább harminc napra függesztené ki területi irodáiban és az érintett önkormányzatok hirdetőtábláin. Az ajánlatokat ettől számítva 45-50 napig lehetne beadni.

Rali a minőségi élelmiszerekért. Életformaváltás határán áll Borsod-Abaúj-Zemplén megye, a nagyipari életforma már a múlté, a jövő pedig a mezőgazdaságé és az arra épülő feldolgozóiparé – mondta Demeter Ervin, a Borsod megyei kormányhivatal kormánymegbízottja Bőcsön abból az alkalomból, hogy útjára indult a VI. Coop-rali. A kormánymegbízott szólt még arról, hogy a megyének jók a mezőgazdasági adottságai, azaz kihasználható a mezőgazdaság nyújtotta lehetőség, ám a feldolgozóipar fejlesztéséhez még sokat kell tenni. Az eseményt megnyitó Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára jelezte: a tárca azért vállalta a Coop-rali támogatását, hogy felhívja a magyar emberek figyelmét a jó minőségű magyar árukra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.