Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Fizethetnek a külföldre távozók

A kormány elfogadta az új felsőoktatási törvény koncepcióját, amely rögzíti, hogy az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgatóknak végzésük után meghatározott ideig Magyarországon kell dolgozniuk, egyébként vissza kell fizetniük a képzés költségét. A kabinet az egészségügyet érintő döntést is hozott tegnap: zöld utat adott a Semmelweis-tervnek, így indulhat a kórházak és a szakrendelők államosítása, felügyeletük pedig nem a kormányhivatalokhoz, hanem a szakminisztériumhoz kerül. <div id="_mcePaste" class="mcePaste" style="position: absolute; left: -10000px; top: 0px; width: 1px; height: 1px; overflow: hidden;">n Munkatársunktól<br />A kormány tegnap elfogadta az új felsőoktatási törvény koncepcióját – mondta Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár. Ez rögzíti, hogy az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgatókkal egyfajta szerződést köt a magyar állam, hogy végzésük után meghatározott ideig Magyarországon dolgoznak, ellenkező esetben vissza kell fizetniük a képzés költségét. Ennek időtartamát azonban nem határozták meg. Dux László azt mondta, hogy ez szakmánként vagy a nem Magyarországon végzett munka jellegétől függően is változhatna. A nemzetközi tapasztalatszerzést, tanulmányokat semmiképpen nem kívánják akadályozni – szögezte le. A felsőoktatási keretszámokról azt mondta: várhatóan a műszaki, természettudományos és informatikai képzésben emelkedő számokat határoznak meg.<br />Döntött a kormány arról is, hogy megvalósul a Semmelweis-terv, indul a nagytérségi ellátásszervezés, állami tulajdonba kerülnek a kórházak, szakrendelők, s azok működtetésében, illetve tulajdonlásában nem jut szerep a kormányhivataloknak. Ez azt jelenti, hogy Szócska Miklós államtitkár háborút nyert a Fidesz önkormányzati lobbistáival szemben, akik azt szorgalmazták: az egészségügyi intézmények felügyelete a kormányhivatalokhoz kerüljön, ne pedig a minisztériumhoz vagy annak egy háttérintézményéhez. Ismert, a múlt héten a Fidesz frakcióülése után Lázár János szólalt meg először, akinek nyilatkozata egyértelmű állami tulajdonlásról szólt. Azt is bejelentette: a képviselőcsoport abban is állást foglalt, hogy a kórházak és a szakrendelők ne a kormányhivatalok felügyelete, hanem központi állami szerv irányítása alá tartozzanak. Akkor ezt a nyilatkozatot több fideszes politikus is értetlenkedve fogadta, ők állították, hogy a frakció nem döntött ebben az ügyben.</div>

Munkatársunktól
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány tegnap elfogadta az új felsőoktatási törvény koncepcióját – mondta Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár. Ez rögzíti, hogy az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgatókkal egyfajta szerződést köt a magyar állam, hogy végzésük után meghatározott ideig Magyarországon dolgoznak, ellenkező esetben vissza kell fizetniük a képzés költségét. Ennek időtartamát azonban nem határozták meg. Dux László azt mondta, hogy ez szakmánként vagy a nem Magyarországon végzett munka jellegétől függően is változhatna. A nemzetközi tapasztalatszerzést, tanulmányokat semmiképpen nem kívánják akadályozni – szögezte le. A felsőoktatási keretszámokról azt mondta: várhatóan a műszaki, természettudományos és informatikai képzésben emelkedő számokat határoznak meg.
Döntött a kormány arról is, hogy megvalósul a Semmelweis-terv, indul a nagytérségi ellátásszervezés, állami tulajdonba kerülnek a kórházak, szakrendelők, s azok működtetésében, illetve tulajdonlásában nem jut szerep a kormányhivataloknak. Ez azt jelenti, hogy Szócska Miklós államtitkár háborút nyert a Fidesz önkormányzati lobbistáival szemben, akik azt szorgalmazták: az egészségügyi intézmények felügyelete a kormányhivatalokhoz kerüljön, ne pedig a minisztériumhoz vagy annak egy háttérintézményéhez. Ismert, a múlt héten a Fidesz frakcióülése után Lázár János szólalt meg először, akinek nyilatkozata egyértelmű állami tulajdonlásról szólt. Azt is bejelentette: a képviselőcsoport abban is állást foglalt, hogy a kórházak és a szakrendelők ne a kormányhivatalok felügyelete, hanem központi állami szerv irányítása alá tartozzanak. Akkor ezt a nyilatkozatot több fideszes politikus is értetlenkedve fogadta, ők állították, hogy a frakció nem döntött ebben az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.