Földrengés kisebb károkkal

Hírösszefoglaló
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem járt nagyobb károkkal és áldozatokkal az Egyesült Államok keleti partvidékét tegnap megrázó, a Richter-skála szerint 5,8-es erejű földrengés – írta a CNN. Washingtonban bezárták és evakuálták a nemzeti műemlékeket és emlékhelyet, s kiürítették a Pentagont és a kongresszusnak otthont adó Capitoliumot is.
A fővárosban a legjelentősebb kár a nemzeti katedrálisban keletkezett: a 30 emelet magasságú neogótikus épület központi tornyáról letört és a földre zuhant három sarokcsúcs, a negyedik pedig elhajlott. A Capitolium épületében kisebb károk keletkeztek, a Kupolaterem (Rotunda) és a Szoborcsarnok padlóján vakolat- és gipszdarabkák hevertek. New Yorkból sem károkat, sem áldozatokat nem jelentettek. Három utórengést is regisztráltak a hatóságok, egy 2,8-as, majd egy 2,2-es végül pedig egy 4,2-es erősségűt. Szakértők szerint több utórengésre is számítani lehet a következő hetekben. A földrengés után másfél órával a keleti part minden repülőterén helyreállt a rend. Eközben tovább közelít Amerika keleti partvidéke felé az Irene nevű hurrikán, ami várhatóan a hét végén éri el az országot. A tornádó Észak-Karolinánál „érhet partot”. Az állam kormányzójának kijelentése szerint a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat is felkészült a vihar érkeztére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.