Folytatja a harcot Kadhafi

Munkatársunktól
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moammer el-Kadhafi ezredes a szóvivője szerint jól van, biztonságosan rejtőzködik, és irányítja a harcot a lázadók ellen. Musza Ibrahim ezt telefonon mondta tegnap az AP amerikai hírügynökségnek egy rejtekhelyről. Szerinte az ország vezetőjének a harci szelleme töretlen, az egész családja jól van, és közeli munkatársai is vele maradtak. Az MTI által idézett szóvivő azt állította, hogy Tripoli jó részét ők tartják ellenőrzésük alatt, ami ellentmond a helyszíni tudósításoknak. Ibrahim szerint Kadhafi Líbia területén tartózkodik.
A felkelők bekerítettek Tripoliban egy lakóépület-csoportot, amelyek egyikében reményük szerint Kadhafi rejtőzik a fiaival együtt. Tripoliban egyes kerületekben kezd visszatérni az élet a normális kerékvágásba, az utcákon megjelentek a civil személygépkocsik, és kinyitott néhány pékség is. A város nyolcvan százaléka van a felkelők kezén a saját állításuk szerint. A NATO is besegít a Kadhafi utáni kutatásba – közölte a brit védelmi miniszter. Liam Fox elmondta, hogy a katonai szövetség hírszerzéssel és felderítőeszközökkel segít a líbiai felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsnak Kadhafi és a rezsim megmaradt tagjainak felkutatásában.
Kiszabadult négy olasz újságíró, akiket szerdán raboltak el fegyveresek Líbiában. Egy amerikai újságíró, Matthe VanDyke is szabad már; ő március óta raboskodott a tripoli Abu Szalim börtönben. Szerda délutánra minden Líbiában fogva tartott amerikai állampolgár kiszabadult – közölte az amerikai külügyminisztérium.
Az Olaszországban befagyasztott líbiai vagyon egy részének felszabadítását helyezte kilátásba tegnap az olasz kormányfő. Silvio Berlusconi 350 millió eurónak megfelelő összeg felszabadításáról beszélt. Ezt azután jelentette be, hogy tegnap találkozott a líbiai lázadók kabinetjének vezetőjével, aki egyebek között azért kezdett európai körutat, hogy biztosítsa a korábban befagyasztott líbiai pénzek felszabadítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.