Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Formálódik az uniós költségvetés

Zord Gábor László
2011. 09. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényegesen javult a magyar diplomácia felkészültsége, sok száz, ezer szakember szerzett tapasztalatokat, melyeket a nemzeti érdekérvényesítésben lehet felhasználni, és természetesen komoly kapcsolati tőke halmozódott fel – így összegezte hazánk európai uniós elnökségének legfontosabb hozadékait tegnap a külügyminiszter az Országgyűlés európai ügyek bizottsága előtti meghallgatásán. Martonyi János hangsúlyozta: fontos, hogy az általunk kezdeményezett ügyek továbbra is előrehaladjanak, mert ezek sikere a jövőben is kapcsolható lesz Magyarországhoz. A magyar és a lengyel elnökségek miatt 2011 az európai integrációs folyamatban közép-európai év lett, bizonyítva, hogy a térséget komolyan kell venni – mondta.
A készülő többéves uniós pénzügyi terv kapcsán Martonyi közölte: noha a hatáskörök kibővültek, a keretösszeg közel azonos a jelenlegivel, azaz a tagállamok nemzeti jövedelmének egy százaléka. Hét-nyolc tagállam szerint ugyanakkor az összeg éppenséggel túl sok. A számunkra fontos kohéziós és mezőgazdasági politika finanszírozását a jövőben is biztosítani kell – szögezte le a külügyminiszter, elismerve, hogy ezeken a területeken kevesebb pénz áll majd rendelkezésre, mivel olyan új prioritások is vannak, mint a kutatás-fejlesztés illetve a kül- és biztonságpolitika.

Külügyi offenzíva. A magyar alkotmányozásról, az új egyházügyi törvényről, a kettős állampolgárságról, az őszi parlamenti ülésszak várható témáiról, illetve a szlovák nyelvtörvényről folytatott megbeszélést Prőhle Gergely többek között Thomas Markert velencei bizottsági főtitkárral és Thorbjörn Jagland európa tanácsi főtitkárral. Az EU-kapcsolatokért felelős helyettes külügyi államtitkár lapunknak elmondta, a Külügyminisztérium mindent megtesz, hogy ezeknek a vezető európai fórumoknak elmagyarázzák, milyen folyamatok zajlanak jelenleg Magyarországon, épp azért, hogy ezen testületek ne indítsanak monitoringeljárást Budapesttel szemben. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.