Forrongó határvidék

Csehország legészakibb pontján, az egykori Szudétaföld néhány városában, nevezetesen Varnsdorfban, Rumburkban és Novy Borban az utóbbi hetekben-hónapokban szokatlan erővel jutott felszínre a cseh társadalom és politika súlyos gondja – a romák és nem romák közti feszültség megoldására való képtelenség.

Somogyi Mátyás
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes tekintélyes kutatók, mint például Ivan Gabal szociológus már évekkel ezelőtt felhívta a kormány figyelmét, hogy a gyökértelenné váló, az utcákra szorult, főként roma származású gyermekek sokasága rövid időn belül súlyos szociális gondot idéz elő az egész országnak. A cseh kormány a napokban tűzi napirendre a kérdés megoldását célzó stratégiát.
A probléma megoldatlanságának következtében egyre rosszabb körülmények közt élő s alkalmazkodásra képtelen vagy alulképzett jelzővel emlegetett és a gettókból kitörni akaró roma fiatalság – hasonlóképpen, mint egyes szélsőséges csoportok – agresszivitása egyre nagyobb méreteket ölt, s a térségben még jobban felerősödtek az ellentétek.
A lassan már polgárháborús színezetű helyi cigányellenes megmozdulások különösen azt követően mérgesedtek el, miután Novy Borban romák egy csoportja bozótvágó késsel rátámadt egy játékterem alkalmazottjaira. Tüntetések sora következett, ezekben egyre aktívabb szerepet töltöttek be a nyíltan rasszista jelszavakat hangoztató szélsőséges csoportok. A hatóságok etnikai indítékkal elkövetett súlyos testi sértés alapos gyanúja miatt öt roma fiatal ellen bűnvádi eljárást indítottak.
Varnsdorfban a múlt hét végén órákig tartó utcai csatározásra került sor a romák ellen felvonuló szélsőségesek és a kommandósok közt. A tüntetők ugyanis kövekkel, műanyag palackokkal megdobálták a rendőröket, amire a válasz vízágyú és könnygáz bevetése volt. A forrongó városban este az országos rendőrfőkapitány kíséretében megjelent Jan Kubice belügyminiszter is. Jelenleg is több száz kommandós tartózkodik a térségben, s a tüntetések sem szünetelnek.
Elemzők rámutatnak: a fejleményekből kitűnik, hogy a politikusok képtelenek úrrá lenni a roma kisebbség és a többségi lakosság közti együttélés problémáin. Szerintük aggasztó, hogy a szélsőséges retorika és szóhasználat már bejutott a politika magasabb színhelyeire is. A cseh kormány – adta hírül tegnap a Mladá Fronta Dnes – stratégiai tervet dolgozott ki a súlyos szociális helyzetbe jutottak megsegítésére. A tervezet szerint az észak-csehországi társadalmi nyugtalanság oka a szegénység, a bűnözés, a romák és a nem romák közti kíméletlen versengés a munka piacán, valamint a migráció felerősödése.
Mivel az észak-csehországi demonstrációk már hosszabb ideje tartanak, s erre a hétre is újabbakat terveznek, további rendfenntartó erők érkeztek a térségbe. A rendőri jelenlét csak az előző két hétben 3,5 millió koronával apasztotta az államkasszát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.