Fosztogató banda rendőrkézen

Autópályákon fosztogató trükkös tolvajbandát számolt fel a rendőrség; a gyanúsítottak szinte kizárólag a sztrádák menti pihenőhelyeken rongálták meg autók kerekeit, majd ellopták a többnyire külföldi sértettektől értékeiket, miközben azok kereket cseréltek. A banda hét tagját elfogták, az okozott anyagi kár 10 millió forint.

Vigh Dániel
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcan a kilenctagú tolvajbandából koszovói albánok, akik huzamosabb ideje élnek Magyarországon, társuk pedig magyar állampolgár – közölte lapunkkal Sztancsik László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Bűnügyi Főigazgatóságának nyomozója. Közülük hét embert elfogtak, kettő ellen országos elfogatóparancs van érvényben.
– A gyanúsítottak elsősorban az országon átutazó külföldieket, illetve vendégmunkásokat károsították meg. Legkedveltebb „vadászterületük” az M1-es és az M5-ös autópálya volt, mert ezeken az utakon a legsűrűbb a nemzetközi forgalom. Módszerük az volt, hogy megrongálták a sértettek járműveit, követték őket, majd amikor a sofőr a defekt miatt félrehúzódott, hogy kereket cseréljen, a kocsiból értékeket tulajdonítottak el – mondta Sztancsik László. A nyomozó beszámolója szerint a banda felszámolását hosszas felderítési munka előzte meg; tanúvallomások és egyéb információk nyomán derítették fel kilétüket, majd bizonyítékgyűjtés után lakhelyeiken ütöttek rajtuk. A tolvajbanda tagjai ellen „üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal, jelentős értékre elkövetett lopás bűntett” megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást. A kilenc embert harminc bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg. Az összes kárérték meghaladja a tízmillió forintot – közölte. Emlékezetes, az ORFK kezdeményezésére korábban lopásveszélyre figyelmeztető táblákat helyeztek ki az M43-as autópálya két szegedi pihenőhelyének bejáratánál.
A magyarországi autópályákon 2010-től ez év áprilisáig mintegy négyszáz ilyen jellegű bűncselekmény történt – írta a távirati iroda. Azok felderítésére, a hasonló módszerrel elkövetett lopások megakadályozására az ORFK vezetése április elején állított fel nyomozócsoportot. – Munkájuk eredményeként az autópályákon megszűnt az ilyen jellegű lopássorozat – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Urbán Zoltán bűnügyi főosztályvezető. A gyanúsítottak közül öten előzetes letartóztatásban vannak. Egy ember lakhelyelhagyási tilalom alatt áll, a hetedik házi őrizetben van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.