Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Futballfilozófia

Deák Zsigmond
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár éve Felcsúton egy újságírócsapattal játszottunk barátságos mecscset a helyi Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia edzőivel, vezetőivel. Jó buli volt, igaz, hogy viszonylag hamar meghúzódtam, de foghattam Orbán Viktort (közös kép is van róla!), aki sérülésem után kiszabadulva a „szorításból” lőtt, és fejelt egy-egy szép gólt. Alaposan kikaptunk, utána közös ebéd, beszélgetés, kellemes hangulat.
Most szerdára hasonló eseményt szerveztek Felcsútra, bár ezúttal csak a Nemzeti Sport delegált újságírókat. Így nem voltam ott, s Orbán Viktor sem, helyette sztárvendégként a Videoton trénerét, Paulo Sousát invitálták meg, mégiscsak 52-szeres portugál válogatott, Eb-bronzérmes, BL-győztes a Juventusszal és a Dortmunddal is, nagy megtiszteltetés, ha csak pár percre beszáll az uli-buli meccsbe.
Be is szállt, de nem volt benne sok köszönet. Szemtanúk szerint néhány szándékos szabálytalansággal nyitott, majd addig rugdosta egyik ellenfelét, Borbola Bencét, míg az törlesztett. A kerekedett szóváltást Sousa azzal zárta le, hogy lefejelte az újságírót, akinek a fejét három öltéssel kellett összevarrni. Orvosi látlelet, rendőrségi feljelentés.
De főképp tátott szájú csodálkozás. Lothar Matthäusnál már tapasztaltuk, hogy egy Magyarországra vetődött volt világklasszis futballista edzőként-emberként nem biztos, hogy megüti ezt a szintet. Viszont a német legenda legalább senkit sem fejelt le. A portugál viszont ráadásul meg sem bánta tettét, sőt el sem ismerte, mindennapos ütközésnek állította be, szándékosság nélkül. Ezt mindenki cáfolja, aki látta, mi történt.
Sousa ennél csak fontosabb mérkőzéseket játszott életében, s egész jól bírta a feszültséget, mégis mi történt vele? Ő, aki elmondása szerint új futballfilozófiát akar meghonosítani Fehérváron, de eddig csak légiósokat hozott, eredményt nem, erre az erkölcsi alapra akar majd építkezni? A nézőtéren ülő ifjú Puskás-akadémisták milyen példát láttak maguk előtt?
Egy biztos: Paulo Sousának ezek után nehéz lesz helyreállítania a szakmai és emberi hitelét. Legalábbis itt, Magyarországon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.