Futurisztikus képregénymúzeum

Háromdimenziós vetítéseket, virtuális kalandokat, posztmodern építészeti látványosságot ígér a Hangcsou városába tervezett kínai képregény- és animációs múzeum.

Rajcsányi Gellért
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy robbanásszerűen fejlődő nagyhatalom a történelem minden időszakában alkalmas helyszín volt az építészet legmodernebb technikáinak kibontakozására. Nincs ez másképp Kína esetében sem: a másfél milliárdos távol-keleti ország valóságos tárháza a kortárs építészet gyöngyszemeinek – és vadhajtásainak. Sokan ismerik Sanghaj folyóparti látképét, ami húsz év alatt alakult át beépítetlen pusztaságból tudományos-fantasztikus filmeket idéző felhőkarcoló-várossá. Tudunk persze a gazdasági adatok kozmetikázása miatt felépült sztyeppei szellemvárosokról, európai történelmi városközpontok silány másolatairól is. De a beruházásokról döntő kínai elvtársak némelyike rajta tartja a kezét a világ építészetének ütőerén: így születhetett meg a Hangcsou városában felépítendő Kínai képregény- és animációs múzeum terve.
Az Európában, Amerikában és Ázsiában egyaránt jelen lévő, holland MVRDV cég által tervezett múzeum gömbszerű elemekből áll össze. Harmincezer négyzetméterre tervezik a nagyrészt vízben álló épület összterületét: a különböző funkciókat nyolc, pöfeteggombához hasonlító buborék foglalja magába, amelyeket összekapcsolnak egymással. Egy spirálban mutatják be a kronológiai sorrendben szervezett állandó kiállítást, de természetesen lesz hely az időszaki kollekciók bemutatására is. A múzeumi terek mellett mozinak és színháznak is használható előadótermek, könyvtár és étterem is lesz majd az épületben.
A gyűjteményt azonban ne poros, vitrinek mögötti bemutatónak képzeljük el – a múzeum célja a képregény és az animáció, mint új kulturális ágak bemutatása, amelyek összekapcsolják a művészetet és a szórakoztatást. A fehér gömbök falaira rendszeresen vetítenek majd különböző animációkat, amelyek közül nem egy interaktív módon, a látogatóval virtuális kapcsolatban fog majd működni. A múzeum igazi látványossága egy hatalmas háromdimenziós kivetítő lesz.
A tartalom mellett XXI. századi lesz a technika is: fenntartható, hatékony energiafogyasztású, alacsony fogyasztású épületet terveznek. A Sanghajtól 180 kilométerre délnyugatra fekvő, 6,4 millió lakosú Hangcsou városa így világszinten is izgalmas épülettel (és a hozzá kapcsolódó, nem kevésbé futurisztikus irodaházakkal és parkkal) várja majd a látogatókat. Az építkezés 2012-ben indul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.