Gaborják a JAK élén

Szigligeten, a József Attila Kör (JAK) éves irodalmi táborában új elnököt választott a fiatal írók szervezete. A leköszönő Balogh Endre januárban adja át helyét Gaborják Ádám irodalomkritikusnak, szegedi doktorandusznak, aki korábban a JAK elnökségi tagja és évek óta az irodalmi programok szerkesztője is volt. Az új elnök a társművészetekkel és a határon túli magyar alkotókkal való együttműködést fűzné szorosabbra, és hatékonyabb reklámot teremtene a fiatal szerzőknek.

R. Kiss Kornélia
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei JAK-tábor Gaborják Ádám szerint is az utóbbi évek egyik legszimpatikusabb szigligeti összejövetele volt: ebben az esztendőben először fordult elő, hogy az egész JAK-tábort a társművészetekkel való kapcsolatteremtés vezérfonalára fűzték fel. Mindennap más művészeti ág, például a film és az építészet képviselői tartottak előadásokat saját szakterületük helyzetéről. – Nagyon érdekes dolgok hangzottak el Szigligeten, sokat számítanak ezek a találkozások. Az egyes művészeti ágak termékenyítőleg hatnak egymásra, és a művészet helyzetén javítani is csak közös gondolkodással lehetséges – véli az új elnök.
Gaborják Ádám ezenkívül a JAK-on belüli együttműködést tartja a legfontosabbnak, és a belső egységet, a tagság, az elnökség és a régiók kapcsolatát erősítené elnöki munkájával, többségében pedig folytatná azt, amit az előző elnökség elkezdett. – Ezek közül az egyik leglényegesebb, hogy a társadalom felé kell nyitni, be kell mutatni a fiatal írókat a közönségnek, és folytatni az oktatási projekteket: elvinni ezeket a szerzőket a diákoknak, hallgatóknak. Így lehet a legjobban eljutni az olvasókhoz – vélekedik Gaborják Ádám, aki a szervezet határon túli kapcsolatait is erősítené. Ennek alapjait is megteremtették már a korábbi elnökségek, így Erdélyben, a Felvidéken és a Vajdaságban is járhattak irodalmi körtúrán a fiatal szerzők. Ami fejlesztésre szorulna ebben a kapcsolatban, az új elnök szerint az interaktivitás.
– Igazán akkor lennének teljesek ezek a körutak, ha nemcsak a magyarországi szerzők utaznának, hanem a külhoniak meghívására is lenne lehetőségünk – mondja Gaborják Ádám.
Távlati tervei közül azt emelte ki, hogy 2012-ben harmincéves lesz a JAK-füzetek kiadványsorozata, amelyben fiatal szerzők kapnak kötetlehetőséget. Gaborják Ádám szerint az idei, Szigligeten is bemutatott füzetekre érdemes figyelni, és a világirodalmi sorozatban is érdekes darabok jelentek meg ebben az évben. Közülük a fiatal latin-amerikai szerzők antológiájára hívta fel a figyelmet, és elmondta azt is: a 30. évfordulóra komoly rendezvénysorozattal készülne, a visszatekintés mellett pedig a reklámstratégia fejlesztésével támogatná a a JAK-füzetek új szerkesztőit, hogy a fiatal szerzők munkája nagyobb figyelmet kaphasson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.