Galambos rács mögött marad

Novemberig előzetes letartóztatásban marad Galambos Lajos, a polgári elhárítás egykori főigazgatója, akivel szemben a kémbotrány néven elhíresült büntetőeljárásban a Fővárosi Ítélőtábla hozott jogerős határozatot – értesült lapunk.

Swendt Pál
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélhetőleg helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatójának augusztus 14-én kilencven nappal meghosszabbított előzetes letartóztatását. Védője, Molnár Lajos lapunkat úgy tájékoztatta: valószínűleg jogerőre emelkedett az ügyfelével szemben legutóbb november 14-ig megállapított kényszerintézkedés, és elutasították fellebbezésüket, mivel kedden arról értesítették, hogy ma a táblabíróság épületében megtekintheti a határozatot és annak indokolását. Magyarázata szerint abban az esetben, ha a tábla szabadlábra helyezi ügyfelét, akkor Galambost haladéktalanul ki kellett volna engedni az előzetesből, márpedig ez tegnap estig nem történt meg. Galambos Lajost július 14-én helyezték előzetesbe, miután a Budapesti Katonai Ügyészség (BKÜ) kémkedéssel gyanúsította meg. A harminc napra elrendelt kényszerintézkedés lejárta után a nyomozó hatóság hosszabbítást indítványozott, amelyet az első fokon döntő Fővárosi Bíróság (FB) katonai tanácsa jóvá is hagyott. A nyugalmazott tábornokkal korábban közölt gyanút a BKÜ időközben módosította, és már az államellenes bűncselekmény bűnsegédjeként tartja nyilván Galambost. Az átminősítés azt jelenti, hogy az eljárás négy szereplője közül jelenleg senkit sem gyanúsítanak kémkedéssel. Az ügyben Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere a kémkedés felbujtójaként, Galambos hivatali utódja, Laborc Sándor bűnpártolóként, az ügy negyedik terheltje, Püski László pedig szintén bűnsegédként szerepel. Utóbbi gyanúsítottnak, az ügyben felbukkant orosz hátterűként azonosított biztonságtechnikai cég többségi tulajdonosának előzetes letartóztatását augusztus elején hatvan nappal hosszabbította meg az FB.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.