Gergényi beosztottjai is gyanúsítottak

Kiderítettük, ki az a két rendőri vezető, akit Gergényi Péter mellett katonai bűncselekményekkel gyanúsítanak a 2006. őszi események kapcsán. Egyikük a tévészékház ostromakor műveletirányító, másikuk pedig a Szabadság tér helyszíni parancsnoka volt.

2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November végéig meghosszabbította a Debreceni Katonai Ügyészség annak a büntetőeljárásnak a határidejét, amely a rendőri vezetők 2006. őszi visszaélései, mulasztásai miatt indult. Értesülésünket Kiss Attila alezredes, a katonai ügyészség helyettes vezetője megerősítette. Az eljárásnak – amely Gulyás Gergelynek (Fidesz), a 2006-os hatósági jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság elnökének feljelentése alapján indult tavaly novemberben – eddig három gyanúsítottja van, köztük Gergényi Péter volt budapesti főkapitány, akit a rendőrségi azonosító számok parancsnoki utasításra megvalósuló levétele miatt ellenőrzés vagy elöljárói intézkedés elmulasztásával gyanúsítanak.
Bár a nyomozó hatóság eddig nem árulta el, ki az ügy másik két gyanúsítottja, lapunknak ezt sikerült kiderítenie. Eszerint egyikük Majoros Zoltán, aki 2006. szeptember 18–19-én, a tévészékház ostromakor műveletirányító volt, a másikuk pedig Mittó Gábor, aki ugyanekkor és ugyanitt (a Szabadság téren) helyszíni parancsnok volt. Úgy tudjuk, Majorost elöljárói gondoskodás elmulasztásával, Mittót pedig parancs iránti engedetlenséggel gyanúsították meg. A katonai ügyészség helyettes vezetője nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni ezt az értesülésünket.
Ami tény, Mittó volt az egyetlen olyan rendőri vezető, aki fegyelmit kapott közvetlenül a 2006. őszi tömeges rendőri jogsértések után. Egy lapunk által még tavaly augusztusban ismertetett, az Országos Rendőr-főkapitányság által 2006-ban készített titkos jelentés is kiemelte Mittó felelősségét, eszerint „a helyszínparancsnok kötelezettségeit nem gyakorolta megfelelően, s egy idő után az események külső szemlélőjévé vált”, és nem hozott létre „kiemelő- és elfogócsoportokat az agresszív támadók, a hangadó személyek kiemelésére”. Ugyanakkor a tévészékházat Mittónak néhány tucat rosszul felszerelt „irodista” rendőrrel kellett volna megvédenie. A rendőrségi titkos jelentés megemlítette Gergényi felelősségét is, amiért késve rendelt el riadót, azonban ellene vagy más rendőri vezetők ellen nem indult akkoriban fegyelmi vagy büntetőeljárás. A másik gyanúsított, Majoros Zoltán volt az, aki a parlamenti vizsgálóbizottság előtt tavaly elárulta: Gergényi Péter ragaszkodott ahhoz, hogy október 23-án a tüntetőket rányomják a Fidesz nagygyűlésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.