Giró-Szász András lehet az új szóvivő

Giró-Szász András politikai elemző lehet az új kormányszóvivő, s a  hírek szerint a poszt közvetlenül a Miniszterelnökséghez tartozna ősztől. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban egyelőre nem tudnak a cseréről, míg az állítólagos jelölt szabadságát tölti.

Munkatársunktól
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem szoktam személyi típusú döntéseket kommentálni, de a Népszabadság által közölt átalakítási tervek 99 százaléka eddig nem jött be – mondta lapunknak Kovács Zoltán. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a lap internetes oldalán megjelent tegnapi hírre reagált így, amely szerint központosítják a kormányzati kommunikációt: ősztől nemcsak Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő tartozna a Miniszterelnökséghez, hanem a – jelenleg a KIM alá rendelt – kormányszóvivő is. A Magyar Nemzet megkeresésére a Miniszterelnökségen annyit közöltek, hogy Szijjártó semmilyen módon nem kívánja kommentálni a hírt. Orbán Viktor kormányfő az előzetes tervek szerint állítólag a Fidesz–KDNP-frakciószövetség szeptember eleji évadnyitó tanácskozásán jelenti be a változásokat.
A posztra Giró-Szász András politikai elemző, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tulajdonosa a legesélyesebb. A Népszabadság szerint az elemző azért is mutatkozhat alkalmasnak a szóvivőségre, mert hoszszú évek óta elemzi-magyarázza a politikai eseményeket, és megszokott számára a nyilvános megjelenés is. Kerestük tegnap Giró-Szászt, aki annyit üzent, hogy jelenleg szabadságon van.
Kovács Zoltán emlékeztetett arra, hogy a kormányfő – Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterrel folytatott – legutóbbi értékelésekor elégedett volt a KIM munkájával, és nem kért változtatást a minisztériumi szerkezetben sem. Ennek ellentmond az, hogy a hírek szerint a fizetés nélküli szabadságról visszatérő Nagy Anna nem a kormányszóvivői posztra kerülne vissza, hanem Schmitt Pál köztársasági elnök szóvivője lenne. A jelenleg őt helyettesítő Kovács pedig – továbbra is a KIM kötelékében – az országimázs egy részével, a külföldi sajtómegjelenéssel és a kapcsolattartással összefüggő feladatokat látná el a jövőben.
Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a hivatal valóban tervezi, hogy szeptembertől szóvivőt alkalmazzon az államfő munkájának segítése érdekében. Ismertetése szerint a hivatalnak már konkrét jelöltjei is vannak erre a feladatra, de még senkivel sem tárgyaltak. Azzal kapcsolatban, hogy Nagy Anna is lehetséges jelölt-e, Kiss Norbert azt válaszolta: udvariatlanság lenne bárkit is kiemelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.