Görög bankóriás születik

Hírösszefoglaló
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyesül Görögország második és a harmadik legnagyobb pénzintézete, így délkelet-európai térség legnagyobb bankja jön létre. Az Eurobank és az Alpha Bank összeolvadásáról tegnap írtak alá megállapodást a felek. A két társaság vezetősége arról is megegyezett, hogy az új bank egyik fő részvényese az Arab-öböl menti Katar állam fejlesztési ügynöksége lesz. Athéni sajtójelentések szerint az ügynökség 500 millió euróval száll be az üzletbe. A megegyezésről szóló hírek hatására a két bank részvényárfolyamai meredeken emelkedni kezdtek az athéni tőzsdén. Röviddel tőzsdenyitás után felfüggesztették a kereskedést a két társaság papírjával.
A görög bankok az ország súlyos válsága miatt kiszorultak a pénzügyi piacokról, finanszírozásuk az Európai Központi Banktól származó forrásoktól függ. Az athéni kormány és a jegybank hónapok óta sürgeti az egyesülést a pénzügyi szférában, arra hivatkozva, hogy a koncentrálódás révén jobb esélyekkel lehet átvészelni az államadósság-válságot és az utóbbi negyven év legmélyebb recesszióját.
Mint ismeretes, a görög adósságválság már hónapok óta húzódik, és több nemzetközileg elismert szakember szerint akár az egész eurózónát magával ránthatja a mélybe. A dél-európai ország nehézségei a bankszektort sem kímélik, ez az oka annak, hogy a görög pénzintézetek csak drágán juthatnak forrásokhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.