Gyurcsány: Kösse fel a gatyáját Polt!

Munkatársunktól
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Személyeskedő, Polt Péter legfőbb ügyésznek címzett kijelentések kíséretében tagadta Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, hogy hivatali visszaélést követett volna el, amikor a sukorói King’s City kaszinóberuházás befektetőivel tárgyalt. Az MSZP-s politikus a képviselői védettségének megvonását ajánló mentelmi bizottsági javaslat kapcsán az MTI-nek úgy fogalmazott: „nincs olyan tény, adat, tanúvallomás vagy nyilatkozat, amely alátámasztaná a legfőbb ügyész hamis álláspontját. Kösse fel a gatyáját Polt Péter, ha bornírt vádjait bizonyítani akarja”.
A legfőbb ügyészi indítvány szerint Gyurcsány azzal lépte túl a hatáskörét és követett el hivatali viszszaélést, hogy a befektetőkkel tárgyalva kifejezte, támogatja a cserével történő ingatlanszerzést. Gyurcsány 2008 májusában Tátrai Miklósnak, a vagyonkezelő akkori vezérigazgatójának azt a feladatot szabta: két hónapon belül készítsék elő a földterületek befektetők általi hasznosítását, a csereingatlanok értékbecslését, a tulajdonjog rendezését. A volt kormányfő ezzel a magatartásával eldöntötte, hogy a kért Velencei-tó-parti, állami tulajdonú ingatlanegyüttes tulajdonjogát a befektetők megszerezhetik, és csak a cserét határozta meg az értékesítés lehetséges módjaként – áll a dokumentumban. A legfőbb ügyészi átirat szerint a miniszterelnöki támogatás, feladatmeghatározás a cserét illetően az utasítás jellegét mutatta, és az általa megszabott feladatok döntően behatárolták a vagyonkezelő és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács eljárását. Az ügyészség úgy látja: a csere eleve kedvezőtlen megoldás volt az állam szempontjából, s ez vezetett a manipulált értékbecslésekhez, az igen értékaránytalan csereszerződéshez, amely szerint a befektetők törvénysértő módon kívánták megszerezni a sukorói földterület tulajdonjogát.
A T. Ház akár már hétfőn dönthet Gyurcsány mentelmi jogáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.