Gyurcsányék pénzt gyűjtenek

Pénzadományokat vár és önkéntes munkásokat toboroz a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció nevű MSZP-s platform egy magáncégen keresztül. Ez a platform lehet a csírája Gyurcsány leendő önálló pártjának, amely egyes elképzelések szerint pártszövetségben működik majd együtt az MSZP-vel. Hiller István tegnap közölte: ő a belső koalíció híve, Szanyi Tibor pedig hírlapi kacsának tartja a pártszövetség ötletét.

2011. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiller István, az MSZP volt elnöke tegnap az MTV reggeli műsorában közölte, ő a párton belüli belső koalíció híve. A politikus arra a hírünkre reagált, miszerint az MSZP-ben már tárgyalnak arról, hogy Gyurcsány Ferenc és követői új pártot alapítanának, amely a szocialistákkal szorosan együttműködve, pártszövetségi rendszerben folytathatná a politizálást. Ennek az új pártnak az alapja is lehet a tavaly októberben létrehozott Demokratikus Koalíció platform. Mesterházy Attila és a párt jelenlegi vezetése, valamint a volt miniszterelnök köre ezzel a kiegyezéssel oldaná fel a két tábor között meglévő, kezelhetetlennek tűnő ellentéteket.
A szocialista országgyűlési képviselő arra a kérdésre, léte-
zik-e még a Gyurcsány–Hiller-tandem, nemmel válaszolt. Közölte: a politikában vannak távolodások, közeledések, a volt miniszterelnökkel megőrizte emberi viszonyát, de mást gondol a baloldali politizálásról, mint Gyurcsány Ferenc. Szanyi Tibor (MSZP) a Magyar Nemzetnek azt állította: jelenleg nincs napirenden a pártszövetség kérdése, ezért nincs miről beszélni, hírlapi kacsákat nem szeretne kommentálni. Kormos Kata, az MSZP szóvivője lapunknak azt mondta: nem először fordul elő a tavalyi kormányváltás óta, hogy a Fidesz–KDNP a hozzá közel álló sajtó segítségével megpróbál éket verni a szocialista ellenzék sorai közé, hogy ezzel elterelje a figyelmet a rossz kormányzásról, az emberek becsapásáról, a megszorításokról. De ez a figyelemelterelés nem fog sikerülni – tette hozzá a szóvivő.
Eközben az említett Gyurcsány-párt csírájának tekinthető MSZP-s platform, a Demokratikus Koalíció egy magáncégen, az Euroatlanti Integrációs Nonprofit Kft.-n keresztül gyűjt támogatást – számolt be a HVG. Nemcsak pénzadományokat, hanem önkéntes munkát is szívesen vesznek. Emellett könyveket és DVD-ket is árulnak híveiknek. Nem tudni, hogy miért van szüksége pénzre a Demokratikus Koalíciónak, hiszen vezetője a többmilliárdos vagyonnal rendelkező Gyurcsány Ferenc, aki vagyonnyilatkozatai szerint évről évre százmilliós nagyságrendű osztalékot kap cégétől, az Altus Zrt.-től.
Érdekesség, hogy a most pénzgyűjtő Euroatlanti Integrációs Kft. jogelődjének, az Euroatlanti Integrációs Kht.-nak 2009-ig ügyvezetője és egyik tulajdonosa volt Pálinkás Szilvia (MSZP), akiről lapunk már több ügylet kapcsán írt. Varju László és későbbi kampányfőnöke, tanácsadója, Pálinkás Szilvia a Horn-kormány idején kétes szerepet játszott a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) sokmilliárdos ingatlan vagyonának áron aluli értékesítésében, MSZP közeli szervezeteknek való átjátszásában. 2009-ben pedig arról írtunk: Pálinkás Szilvia az egyik tulajdonosa és ügyvezetője annak a Projectmine Kft.-nek, amely számos uniós forrásokért versengő cég pályázatát írta meg jó pénzért az elmúlt esztendőkben. Ugyanakkor Pálinkás „főnöke”, Varju László a fejlesztési ügyekért felelős államtitkárként döntéshozói pozícióból szemlélte az uniós pályázatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.