Hadihajók Izrael felé

Hírösszefoglaló
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezentúl török hadihajók fogják kísérni a Gázai övezetbe a humanitárius segélyt szállító hajókat – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, akit az al-Dzsazíra arab televízió idézett. Dan Meridor izraeli hírszerzési miniszter súlyosnak minősítette Erdogan bejelentését. Meridor az izraeli katonai rádiónak nyilatkozva mindazonáltal megjegyezte: a zsidó állam nem akarja szítani a vitát, nem érdeke szóbeli támadásokkal elmérgesíteni a helyzetet. Egy neve elhallgatását kérő, magas rangú izraeli tisztségviselő hangsúlyozta: Törökország megsértené a nemzetközi jogot azzal, ha erővel próbálná áttörni a Gázai övezet izraeli tengeri zárlatát, tekintve, hogy az ENSZ legitimnek ismerte el a zárlatot. „A török hadihajóknak az lesz a feladatuk, hogy megvédjék azokat a török hajókat, amelyek humanitárius segélyt szállítanak a Gázai övezetbe. Ezentúl nem engedjük meg, hogy ezek a segélyhajók Izrael célpontjaivá váljanak, mint ahogy történt ez a Szabadság nevű flottillával. Ha ez ismét megtörténik, Izrael megfelelő válaszban fog részesülni” – jelentette ki Erdogan a tévében.
Binali Yildirim török szállításügyi miniszter még tovább ment, azt állítva, az izraeliek eljárása a nemzetközi flottilla ügyében nem különbözik a szomáliai kalózok támadásaitól. A 12 mérföldes part menti sávon túl a tenger mindenki számára nyitott, ezt pedig egyetlen ország sem vitathatja el – mondta Yildirim, utalva arra, hogy Izraelnek sincs joga ahhoz, hogy húsz mérföldre növelje a tengeri határát. Azt is közölte, addig semmit nem lehet tenni, amíg Izrael nem kér bocsánatot Törökországtól a segélyhajó elleni tavaly májusi támadás miatt. Izraeli kollégája, Izrael Kac leszögezte, semmiképp nem fog ilyet tenni, és a gázai blokádot sem fogja megszüntetni. Az izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu azt hangsúlyozta, az izraeli haditengerészet az állam stratégiai fontosságú karja, mégpedig egy „erős és hosszú kar”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.