Hajszálnyit növekedett a fogyasztás

Hírösszefoglaló
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetesen közölt mértékben, 1,5 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék (GDP) az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Az előző negyedévhez képest azonban lényegében leállt a gazdaság bővülése – tette közzé a részletes adatokat tegnap a Központi Statisztikai Hivatal.
– A hazai gazdaság lendületvesztése az utóbbi hónapok ipari adatainak ismeretében nem volt váratlan. A fejlett világ növekedése megtorpanni látszik, s ez Magyarország mutatóiban gyorsan megjelenik – ezt a magyarázatot fűzte hozzá a számokhoz közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. Legfontosabb kereskedelmi partnerünk, Németország esetében az első negyedéves 1,3 százalékos háromhavi növekedés az év közepére 0,1 százalékra lassult. A tárca ugyanakkor pozitív trendeket figyelt meg a magyar háztartások fogyasztási kiadásaiban, amelyből azt a következtetést vonta le, hogy a gazdaság belső motorja, a fogyasztás a stabilizálódás jeleit mutatja. A 0,4 százalékos növekedés hatását azonban, amely ezen a területen bekövetkezett, az export átmeneti lendületvesztése, illetve a továbbra is gyenge beruházási ütem kioltotta.
Az MTI által megkérdezett elemzők a második negyedéves GDP adatokat kommentálva elérhetőnek nevezték a kormány legújabb prognózisa szerinti 2 százalékos gazdasági növekedést 2011-re.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.