Hallgatólagos tűzszünet Gázában

Hírösszefoglaló
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hivatalos tűzszünetben állapodott meg a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális szervezet és Izrael, miután egy múlt csütörtöki merényletet követően öt napig harcot folytattak egymással.
A lépés előzménye, hogy a különböző palesztin csoportok megállapodtak: tűzszünetet léptetnek életbe, felfüggesztik az Izrael elleni támadásokat, ha a zsidó állam is beszünteti a légicsapásokat a Gázai övezetben. A Hamász embereinek már vasárnap este parancsba adták, hogy szüntessék be az Izrael elleni rakétatámadásokat.
Az izraeli nemzetbiztonsági kabinet tegnapra virradóra tartott ülésén úgy döntött, hogy nem indít nagyszabású szárazföldi hadműveletet a Gázai övezetben. A kabinet ülését sürgősséggel hívta össze tegnap hajnalra Jeruzsálembe Benjamin Netanjahu kormányfő. A hadsereg vezetői az Izraelre irányuló rakétatámadások leállítására a Gázai övezetben végrehajtandó különböző lehetséges akciókat ismertették a rádió szerint. Egyórás tanácskozás után vetették el a katonai akció gondolatát „nehogy Egyiptomban a jelenlegi kairói rendszert megingató tömegtüntetések törjenek ki” – jelentette a katonai rádió.
Az izraeli csapásokban tizenöt palesztin, míg a palesztin rakétatűzben egy izraeli veszett oda, nem számítva azt az öt egyiptomi rendőrt, akit az izraeliek akkor öltek meg, amikor a csütörtöki, eilati merénylet tetteseit üldözték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.