Háromnapos gyász Jaroszlavlban

A szerdai oroszországi repülőbaleset színhelyén bírálta hazája polgári légi közlekedésének állapotát Dmitrij Medvegyev orosz elnök. A mentőcsapatok eközben a Jaroszlavl közelében lezuhant Jak–42-es fekete dobozát keresik, Moszkvából érkezett orvosok pedig a két túlélő életéért küzdenek.

Nagy Áron
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Virágokat vitt az áldozatok emlékére és hazája polgári légi közlekedésének állapotát bírálta tegnap a szerdai negyvenhárom áldozatot követelő repülőgép-szerencsétlenség színhelyén Dmitrij Medvegyev orosz elnök – adta hírül a The Voice of Russia című angol nyelvű moszkvai hírportál. A tudósítás szerint a politikus sajtótitkára, Natalija Timakova arról számolt be, hogy az államfő korábban sürgős megbeszélésre hívta a rendkívüli helyzetek minisztériumának, a közlekedési tárcának és a nyomozást vezető bizottságnak a fejét, s precíz, minden körülményt föltáró vizsgálatra utasította őket. Az elnök indulata nem alaptalan: rövid időn belül a jaroszlavli volt a negyedik repülőbaleset, s úgy tűnik a tragédiák sorát az sem ritkítja, hogy a kormány mindig újabb pénzeszközöket szabadított fel a biztonság és megbízhatóság fokozására.
A mentőegységek folytatták a roncsok átkutatását; keresik a Jakovlev Jak–42-es típusú utasszállító fekete dobozát, amely akár a Volgába is süllyedhetett. A tragédiát vélhetőleg motorhiba okozta, de mulasztás is közrejátszhatott a végkifejletben – jelentette ki Valerij Okulov, a közlekedési tárca helyettes vezetője. Lapoknak nyilatkozó szakértők szerint az sincs kizárva, hogy – legalább részben – a rossz minőségű üzemanyag számlájára írható a katasztrófa.
Emlékezetes, hogy a Yak Service nevű légitársaság minszki járata szerdán délután negyvenöt emberrel a fedélzetén Jaroszlavl közelében felszállás közben antennának csapódott, majd lezuhant, s két ember – egy utas és a személyzet egyik tagja – kivételével mindenki életét vesztette. A géppel tartott a Lokomotiv Jaroszlavl hokicsapat is, amely első ligameccsére készült Fehéroroszországban. Alekszandr Galimov védő az egyedüli, aki az élvonalbeli együttesből túlélte a lezuhant gép felrobbanását, de az ő állapota is válságos. Életéért a fővárosból érkezett specialisták küzdenek.
A Yak Service egyike azoknak a kis orosz légitársaságoknak, amelyek a Szovjetunió felbomlása után alakultak. A cégnél uralkodó állapotokról árulkodik, hogy 2009-ben járatait kitiltották az Európai Unióból.
Háromnapos gyász kezdődött tegnap Oroszország jaroszlavli területén, amely a szerdai balesetben teljes jégkorongcsapatát – köztük több világsztárt, olimpiai és világbajnokot, Stanley-kupa-győzteseket – elvesztette. Az együttes külföldi (kanadai, svéd, német, cseh, szlovák és fehérorosz) tagjaiért tegnapra virradóan világszerte gyertyákat gyújtottak, virágokat hordtak halomba. Még a tragédia napján részvétüket fejezték ki az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) játékosai is, a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) elnöke, René Fasel pedig a sportág legsötétebb napjának nevezte szeptember 7-ét.
Schmitt Pál köztársasági elnök tegnap küldte el táviratát Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek és Alekszandr Zsukovnak, az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének. Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetője az MTI-nek elmondta: az államfő megdöbbenésének és szomorúságának adott hangot, továbbá kiemelte, hogy a világ sportolói és a nagy olimpiai család is bajnokokat, példaképeket veszített el a tragédiában.
Erről írtak világszerte a lapok sportoldalain is, miközben elkezdődött a találgatás: vajon képes lesz-e folytatni ezek után a ligát a Jaroszlavl? A távirati iroda híradása szerint már szerdán jelezték oroszországi klubcsapatok tagjai, hogy szívesen öltenék magukra a tragédiát szenvedett csapat mezét. Vjacseszlav Fetyiszov, az orosz nyílt profiliga (KHL) felügyelőbizottságának elnöke pedig tegnap beszélt arról, hogy két-három nap alatt fel lehet tölteni a Lokomotiv keretét a többi klubtól érkezőkkel, és így a csapat folytathatja a KHL-szezont. A liga vezetősége végül tegnap délután úgy döntött: a többi 23 klub önkéntesen legfeljebb három játékost adhat át a Jaroszlavlnak, amely így várhatóan negyven-negyvenöt hokisból választja ki új keretét.
A KHL 2011/12-es idénye egyébként szerdán rajtolt, de a tragédia miatt félbeszakadt a Szalavat Julajev–Atlant nyitótalálkozó. A bajnokság jövő kedden folytatódik, addig az összes mecscset elhalasztották. A Lokomotiv Jaroszlavl legutóbb a ligában a harmadik helyen zárt, az 1997-es, a 2002-es és a 2003-as idényben orosz bajnoki címet szerzett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.