Határozott célok a postafejlesztésben

Bodacz Péter
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg a legnagyobb feladatunk a 2013-as postapiaci liberalizációra való felkészülés. A Magyar Posta Zrt. mindent megtesz azért, hogy a liberalizáció után is sikeres és nyereséges vállalat maradjon – közölte tegnapi, a postai stratégia részleteit ismertető cikkünk kapcsán az intézmény. A lapunkhoz eljuttatott közlemény konkrétumok említése nélkül ugyan, de egyértelműsítette a célokat. Mint írják, elkészült egy stratégiai irányokat meghatározó dokumentum, amely számba veszi a lehetséges új piacokon való megjelenéseket. – Ahol lehet, ott a hagyományos piacokat meg kell védenünk, ahol pedig piacvesztést észlelünk, ott új piacokat kell keresni, olyanokat, ahol hatékonyan tudunk megjelenni – fogalmaz a kommüniké, hozzátéve: jelenleg is elemzik a lehetséges stratégiai irányokat.
A Magyar Posta fejlesztési pályára állításának első éve címet viselő stratégia részleteiről első ízben lapunk tegnapi számában lehetett olvasni a dokumentum kivonata alapján. Eszerint a négy fő csapásirány a hagyományos postai szolgáltatások és alaptevékenységek fejlesztése, az e-posta, vagyis a szolgáltatások teljes körű elektronizálása, megjelenés a telekommunikációs piacon, valamint a pénzforgalmi szolgáltatások felfuttatása. Mindezekhez 80 milliárd forintra van szükség. A két utóbbi terület hivatott a szűk másfél év múlva életbe lépő piacnyitás miatti – borítékolható – bevételkiesést ellensúlyozni. A pénzforgalmi üzletág terén szó van szolgáltatásközvetítésről, számlavezetésről, pénzhelyettesítő eszközök – kártyák – kibocsátásáról. A távközlési ágazatban a posta a közeljövőben virtuális szolgáltatóként, valamelyik jelenlegi távközlési cég rendszerét bérelve, azonban saját csomagokkal és díjszabással jelenne meg. E tevékenységét később már saját hálózaton, teljes értékű szolgáltatóként folytatná. Ami a hagyományos szolgáltatásokat illeti, létre kívánják hozni ezek digitális változatát, amit a postai közösségi szolgáltatói hálózat fog egységesíteni. Ez adna keretet a digitális ügyfélkapunak vagy az olyan termékeknek, mint a mai ajánlott küldeménynek megfelelő regisztrált elektronikus levelek. A posta igazgatótanácsa által már elfogadott, ám a területért kormányzati szinten felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban még nem tárgyalt munkaanyag a korábbi központi megnyilvánulások szerint is alapvető kiindulási pont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.