Határrendészeti összefogás

Munkatársunktól
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt pontból álló intézkedéscsomag részleteiben állapodott meg tegnap hazánk és Ausztria, a tervezett lépések az embercsempészetet szorítják vissza a jövőben – írta a távirati iroda. Az intézkedések a következő hetekben lépnek érvénybe: többek között együttes határ- és mélységi ellenőrzés, napi információcsere, valamint egy közös nyomozócsoport felállítása – közölte Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter. Ismeretes, a tárcavezető a napokban éles hangú nyilatkozatában úgy fogalmazott: „a külső határok túlságosan átjárhatók, az EU-ban a belső intézkedések lagymatagok”. A miniszter bejelentette, hogy kétezer fővel növelik a határ- és idegenrendészet létszámát, és hozzátette: kollégájával, Pintér Sándor belügyminiszterrel az EU lengyel elnökségéhez fordulnak az embercsempészet elleni fokozottabb fellépés érdekében.
Ausztriában az előző hetekben kétszáz határsértőt és egy tucat embercsempészt fogtak el a hatóságok. Hazai határrendészeti szakemberek lapunknak megerősítették, hogy az utóbbi időben igen erős illegális migráció tapasztalható határainkon, a gazdasági menekültek mellett egyre többen érkeznek az észak-afrikai országokból az ott tapasztalható kaotikus viszonyok miatt. A jövőben osztrák és magyar rendőrök közösen végeznek mélységi ellenőrzést az Ausztria felé vezető közlekedési útvonalakon, így a csempészek módszereiről is közvetlenül és a helyszínen cserélhetnek tapasztalatot.
Felállítanak egy osztrák–magyar elemző- és nyomozócsoportot is, hogy felkutassák a csempészet szervezőit. A különítménynek a jelenlegi ismeretek alapján Szabadka térségében működő embercsempész-hálózatokat kell felkutatnia szerb szakértőkkel együttműködésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.