Hazánk segíti Líbiát

Magyarország kész részt venni Líbia újjáépítésében, egy szabad, szuverén és demokratikus ország megteremtésében – hangsúlyozta Martonyi János külügyminiszter a líbiai felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnökéhez intézett levelében. A külügyminiszter üdvözletét fejezte ki Musztafa Abdul-Dzsalílnak abból az alkalomból, hogy az „ÁNT felszabadította az észak-afrikai országot a diktatúra alól”.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hét huzavona után az Egyesült Államok és a Dél-afrikai Köztársaság csütörtökön megállapodott 1,5 milliárd dollár felszabadításáról a külföldön befagyasztott líbiai javakból. Az 1,5 milliárd dollár egyharmadát nemzetközi humanitárius szervezeteknek utalják át, 500 millió dollárt az ÁNT számláira küldenek bérkifizetésekre és az alapvető szolgáltatások finanszírozására, a maradék 500 millióból pedig egy nemzetközi líbiai alap üzemanyagot és szükségleti cikkeket vásárolhat – jelentette az MTI.
Brit harci repülőgépek katonai célpontokat támadtak tegnap Kadhafi szülővárosában, Szirtben, ahol Kadhafi csapatai még erős védelmi állásokat tartanak. Tripoliban a Kadhafihoz hű haderő ágyúzta a repülőteret, legalább egy repülőgép kigyulladt. A külföldieket – köztük egy magyar állampolgárt – hajókkal menekítik Tripoliból; a mentőakciót a városban szinte egyedüliként működő külképviselet, a magyar nagykövetség koordinálja. Galli László tripoli főkonzul tegnap elmondta, hogy Máltáról küldenek két hajót, amelyekkel az első napon ötven, míg a második napon hatvan külföldi állampolgárt tudnak kimenekíteni a líbiai fővárosból.
Afrikai bevándorlókkal akarta elárasztani Lampedusát Kadhafi, így bosszulva meg Róma részvételét a rezsimjét legyőző szövetségben – mondta az olasz külügyminiszter. „Több ezer kétségbeesett embert tétetett csónakra, hogy pokollá változtassa a szigetet” – idézte Franco Frattinit az Avvenire című újság. Több mint 57 ezer menekült érkezett Líbiából és Tunéziából január óta Olaszországba.
– A Kadhafihoz hű fegyveresek gyermekfoglyokat erőszakoltak meg, a felkelők pedig külföldi zsoldosokat tartottak fogva, és szintén gyerekeket bántalmaztak a fél éve tartó polgárháborúban – állapította meg az Amnesty International. Az emberi jogi szervezet szemtanúk és túlélők beszámolóira alapozva fogalmazta meg aggályait. Többek között egy börtönnek használt iskolában jártak, ahol a felkelők 125 embert tartottak fogva egy olyan kicsi teremben, hogy a raboknak még mozogni vagy nyújtózkodni sem volt terük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.