Hiteltörlesztés miatt vész el a megtakarítás

Dénes Zoltán
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiteltörlesztésre fordítja az adóváltozások miatt megtakarított pénzét a lakosság nagy része – derült ki az Aviva Életbiztosító Zrt. kutatásából. Eszerint a családok több mint fele, 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet tud megtakarítani, mint öt évvel ezelőtt. Annak okaként, hogy a jelenlegi összegnél miért nem tesznek félre többet, a kutatásban érintettek 44 százaléka a meglévő hiteltörlesztési kötelezettségét jelölte meg indokként. Megtakarításaik célját tekintve a lakosság elsősorban konkrét, rövid távú befektetésekben gondolkodik. Bartók János, az Aviva elnök-vezérigazgatója szerint a polgárok egy része fél a hosszú távú elköteleződéstől, mivel a gazdasági környezetet kiszámíthatatlannak tartja, és ezért van az, hogy rövidebb távon és határozott céllal fekteti be megtakarításait. Hasonló eredményre jutott nemrégiben a Budapest Bank is. A pénzintézet az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő, az átlagosnál nagyobb visszatérítést kapó volt nyugdíjpénztári tagok körében végzett felmérése szerint a megkapott reálhozamot a lakosság elsősorban rövid távú megtakarításokba helyezi át, vagy hiteltörlesztésre fordítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.