Hollande esélyes a jelöltségre

Jelenleg Francois Hollande a legesélyesebb a francia Szocialista Párt elnökjelöltségére, derült ki egy közvélemény-kutatásból. A párt hét végi nagygyűlésén kezdődik a kampány előkészítése, ám félő, hogy a vitafórum összezavarja a választókat.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista párt volt vezetőjének támogatottsága 42 százalék a francia sajtóban megjelent reprezentatív felmérés szerint. A második helyen a hivatalban lévő pártelnök, Martine Aubry található 31 százalékos támogatottsággal, írta az MTI.
Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt igazgatója kiesett a versengésből, miután május 14-én New Yorkban őrizetbe vették nemi erőszak kísérletének vádjával. A politikust kedden felmentették a vád alól. Az egykori IMF-vezér megfigyelők szerint hozzásegítheti Martine Aubryt a győzelemhez, ha hivatalosan bejelenti, hogy a pártelnököt támogatja. Egy felmérés szerint a franciák többsége a felmentés ellenére sem akarja, hogy a politikus részt vegyen a politikai életben. Márpedig a szocialistákon DSK árnyéka állandóan ott látható. 2008-ban elméleti lehetőség volt visszatérése a La Rochelle-i konferencián, 2009-ben a tervek része volt, 2010-ben pedig a győzelem záloga. Ma viszont a politikus rendkívül sokat árt a hozzá kötődő pártnak.
Franciaországban az elnökválasztást 2012 májusában tartják.
A francia baloldali párt most hétvégén tart gyűlést La Rochelle nyugat-franciaországi városban. Itt készítik elő a választási kampányt, amelyben Nicolas Sarkozy jelenlegi elnök lesz az októberben kiválasztandó szocialista elnökjelölt ellenfele. Elemzők rámutatnak, a szocialisták gyűlése könnyen rossz hatással is lehet, hiszen a jelöltaspiránsok egymás ellen küzdenek a szavazatokért, miközben mindannyian egy közös álláspontot képviselnek. A választott témák igen sokat eldönthetnek. Elsőként Martine Aubry fog európai kérdésekről beszélni, utána Francois Hollande a gazdasági növekedésről fejti ki nézeteit, majd a 2007-es választás vesztese, Segolene Royal fog a válságban levő vállalatokról elmélkedni. Manuel Valls a munka világáról beszél, Arnaud Montebourg pedig a nemzetközi gazdasági válság hatásairól. A találkozóra Aubry és Hollande közösen érkezett, meglepetésvendégként pedig megjelent Lionel Jospin, a szocialisták 2002-es elnökjelöltje, akinek első fordulós bukása óta a párt képtelen volt lábra állni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.