Holnap folytatják Joav Blum bűnperét

Szerdán folytatják Joav Blum bűnperét Székesfehérváron. Az izraeli–magyar állampolgár ellen két éve emelt vádat az ügyészség közokirat-hamisítás miatt. A megyei bíróság nem függesztette fel az eljárást, noha a védő a legutóbbi tárgyaláson a lakcímtörvény vizsgálatát kérte az Alkotmánybíróságtól.

Jakubász Tamás
2011. 09. 22. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdára idézte be a Székesfehérvári Városi Bíróság azokat a tanúkat, akiknek információik lehetnek arról: miként jelentkezett be korábban Joav Blum Sukorón a Kiss utcai lakcímre. Bánáti János védő szerint várhatóan meghallgatják az akkori polgármestert, a jegyzőt és egy ügyvédet is. A vádlott nem vesz részt a tárgyaláson. Gieszné Boda Orsolya, a Fejér Megyei Bíróság szóvivője lapunkat úgy tájékoztatta: a büntetőeljárás egyik új szabálya alapján a pert a vádlott távollétében folytatják. Hozzátette, a korábban már meghallgatott négy tanú vallomását a jegyzőkönyv alapján ismertetik majd.
Az izraeli–magyar állampolgárságú üzletember ellen az ügyészség 2009 augusztusában közokirat-hamisítás miatt nyújtott be vádiratot. Joav Blum ugyanis a sukorói ingatlan megvásárlása után nem költözött be új lakcímére, nem lakott életvitelszerűen a felújításra szoruló épületben. A vádhatóság szerint a bejelentkezés azért történt, hogy Blum telekcserével megszerezhesse a Velencei-tó partján fekvő állami területet. Időközben a Legfelsőbb Bíróság közigazgatási tanácsa is állást foglalt a lakcímügyben, és megállapította, hogy a lakóhely az, ahol a bejelentett személy életvitelszerűen lakik. A védő szerint Blum a beköltözés előtt szerette volna felújíttatni a rossz állapotú épületet. Bánáti a május 25-i tárgyaláson bejelentette: az Alkotmánybírósághoz fordult a lakcímtörvény felülvizsgálatáért, és az Alkotmánybíróság döntéséig a bűnügy felfüggesztését indítványozta. Ezt az első- és a másodfokú bíróság is elutasította, így kerül most sor a tanúk meghallgatására.
Joav Blum 2008. július 30-án írta alá a megállapodást Tátrai Miklóssal, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. akkori vezérigazgatójával arról, hogy két Pest megyei gyümölcsösét a sukorói állami területre cseréli el. Az állam utóbb polgári perben megtámadta a szerződést, arra hivatkozva, hogy a gyümölcsösöket túlértékelték, az állami tulajdont viszont alacsony összegen számították be. A Fejér Megyei Bíróság ítéli meg: érvényes-e a telekcsere. A következő tárgyalást október 21-re tűzték ki. Addig a szakértői véleményeket egyeztetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.