Hőség: rendkívüli intézkedések

Továbbra is tart a hétfőn érvénybe lépett, péntek éjfélig tartó országos hőségriasztás. Vizet osztottak Budapest főbb terein, a fővárosi strandok nyitva tartását meghosszabbították. Éjjel-nappal mossák és hűtik a főváros utcáit. A hőség holnap és pénteken tetőzik: a hőmérséklet maximuma mindkét nap elérheti a 38 Celsius-fokot.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tartós hőség miatt mára az ország 14 megyéjére és a főváros területére a piros, a többi megyére narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) – jelentette a távirati iroda. A honlapjukon található előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint Budapesten a napi középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 27 Celsius-fokot, így ezeken a területeken ma a legmagasabb szintű figyelmeztetés lesz érvényben. Az északkeleti megyékben szerdán 25 fok körüli napi középhőmérséklet várható, így Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében még másodfokú figyelmeztetés lesz. A hőség holnap és pénteken fog tetőzni. A hőmérséklet maximuma mindkét nap elérheti a 38 fokot.
Budapest több forgalmas csomópontjában – a Deák téren, a Széll Kálmán téren, az Örs vezér terén, a Blaha Lujza téren és a Nyugati téren – zacskós vizet osztanak. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. éjjel-nappal mossa és hűti Budapest utcáit. A nappali órákban a lakótelepek és a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, este pedig a fő- és tömegközlekedési úthálózatot locsolják. A BKV Zrt. által megadott vonalakon a villamossíneket is naponta locsolják. A Főkert Nonprofit Zrt. valamennyi, kezelésében lévő ivókutat megnyitja, és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. strandjai meghosszabbított nyitva tartással üzemelnek. A fővároson kívül többek között Székesfehérváron, Veszprémben, Százhalombattán, Győrben, Sopronban és Békéscsabán is locsolják az utakat, és a forgalmasabb csomópontokban vizet osztanak.
Péntekig meghosszabbította a MÁV-Start Zrt. a hőség miatt bevezetett rendkívüli intézkedéseit. Ennek értelmében péntekig minden nap 11 és 18 óra között a vasúttársaság díjmentesen adja ki az intercity vonatokra a pótjegyet, és folytatódik a vízosztási akció is. A másod- és harmadfokú hőségriasztás ideje alatt délutánonként fél áron frissülhetnek fel a városi strandon a székesfehérváriak, két szegedi strandon pedig nem kell jegyet váltaniuk a Tisza-parti városban élő gyerekeknek és időseknek.
A kánikula miatt körülbelül tíz százalékkal nőtt a mentőszolgálathoz beérkező riasztások száma; elsősorban a szívbetegek és az idősebbek szervezetét viseli meg a rekkenő meleg – közölte lapunkkal Tamási Andrea, az országos mentőszolgálat sajtóügyeletese.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.