Hőségriasztást rendeltek el

Hőségriadót rendeltek el mától hazánkban. Az előrejelzések szerint holnapig 25-27 Celsius-fokos középhőmérsékletre lehet számítani, a hét második felében azonban tovább melegszik az idő. Pénteken helyenként 39 fokot is mutathat a hőmérő.

MN-összeállítás
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mára másodfokú, holnaptól péntek éjfélig pedig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére Paller Judit országos tiszti főorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében azt írta, az előrejelzés szerint ma az ország legnagyobb részén 25–27 Celsius-fok között lesz a napi középhőmérséklet, csak északkeleten várható 25 fok alatti középhőmérséklet a hűvösebb éjszaka miatt. Holnap az Északi-középhegység völgyeit leszámítva 25–28 fokos napi középhőmérsékletre lehet számítani. A hét közepétől szombatig az ország nagy részén 27 fok felett lesz a középhőmérséklet, a legnagyobb hőség a nagyvárosok központjaiban fordulhat elő.
A közleményben arra is kitértek, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ nyomatékosan kéri az ország polgárait és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak minél több folyadékot. Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne menjenek a tűző napra megfelelő óvintézkedések nélkül. A meteorológiai előrejelzések alapján pénteken hajnalban 18–23 fok várható. A nappali maximumok is egyre nagyobbak lesznek, ma 31–36, pénteken 34–39 fokig emelkedhet a hőmérséklet.
Az országos tiszti főorvos megjegyezte: nehezíti a helyzetet, hogy a szabadságok időszaka a végéhez közeledik, sokan már visszatértek a munkahelyükre, így az embereknek más életritmusban kell alkalmazkodniuk a nagy meleghez.
Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a munkaadók kötelesek elegendő pihenőidőt és megfelelő mennyiségű folyadékot adni a munkavállalóknak. Emlékeztetett, hogy az idén egy nagy hőséghullám volt eddig júliusban, és azokban a napokban a jósoltaknak megfelelően 25-30 százalékkal nagyobb volt a halálozási arány. Mint mondta, az előrejelzések szerint a héten egyes helyeken a 39 fokot is elérheti a hőmérséklet. Ilyen melegben a hűtés mellett fontos a szervezet folyamatos folyadék- és sópótlása, ehhez a szénsavas és cukrozott üdítők, tömény alkoholos italok helyett tea és olyan ásványvíz fogyasztását ajánlják, amely literenként minimum ötven milligramm nátriumot tartalmaz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.