Hóviharból kimentett magyar hegymászók

Két magyar hegymászót helikopterrel mentettek ki a hóviharból Ausztriában, két másik alpinistát pedig felvonóval hoztak le szombaton a hegyi mentők.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helikopterrel mentettek meg több hegymászócsoportot, köztük két magyart is a hidegfront miatt támadt hóviharban szombaton az osztrák Alpokban – közölte az ÖAMTC osztrák autóklub. Két másik magyart felvonóval hoztak le – tudta meg a távirati iroda. Két budapesti hegymászó délután adott le segélyhívást arról, hogy a leesett új hó miatt a Dachstein déli oldalán rekedtek. A térségen átvonuló heves viharok miatt csak fél hétkor tudott a segítségükre indulni az ÖAMTC egyik mentőhelikoptere és a salzburgi rendőrség egyik helikoptere. Röviddel este hét óra után kezdődött meg a mentésük. Az éjszaka közeledte miatt a mentőhelikopter pilótája úgy döntött, hogy kötelet eresztenek le és úgy mentik ki őket. Fél órával később a két magyart kihűlve, de sérülések nélkül a schladmingi kórházba szállították.
– Szó szerint az utolsó pillanatban mentettük meg őket. A sziklafalon biztosan nem élték volna túl az éjszakát – fogalmazott a pilóta. Előzőleg egy másik, kétfős csapatot viszonylag könnyen, a hegyi felvonó segítségével helyeztek biztonságba a Dachsteinen. Az ÖAMTC az MTI érdeklődésére megerősítette az ORF rádió információját, miszerint ők is magyarok. Az autóklub ügyeletese közölte, tudomása szerint épségben, illetve legfeljebb kisebb sérülésekkel kerültek ki a kalandból. Az osztrák autóklub beszámolója szerint két cseh alpinistát rendőrségi helikopterrel szállítottak le a Dachsteinről. A salzburgi rendőrség tegnapi közleményében arról adott hírt, hogy a Hochkönig-masszívumon két német hegymászó került bajba. Ők délután fél háromkor adtak le segélyhívást. A Königsjodler mászóösvény alsó harmadánál, mintegy kétezer-hatszáz méter tengerszint feletti magasságban jártak, amikor egy villámcsapás következtében mindketten megsérültek. Mentésük éjfél után fejeződött be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.