Hullócsillagok a nőknél

Míg a férfimezőnyben lapzártáig csak a 2006-os és tavalyi elődöntős, de esélyesnek nem nevezhető Mihail Juzsnyij búcsúja bontotta meg a papírformát, addig a nőknél a kezdő- körből egyetlen idei Grand Slam-torna-győztes sem ment tovább; Petra Kvitová után Li Na is kiesett. Sajnos szintén ez történt mindkét magyar hölggyel, pedig az újonc Jani Réka Luca kétszer is a győzelemért adogathatott.

Deák Zsigmond
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfői beharangozónkban azt írtuk, az amerikai nyílt teniszbajnokság női egyesében nem azok viszik majd a prímet, akik az idei többi Grand Slam-tornákon tették, s váratlanul hamar igazunk is lett. Kim Clijsters esetében könynyű dolgunk volt e jóslattal, hiszen az év eleji Australian Opent megnyert belga klasszis címvédőként el sem indult New Yorkban sérülése miatt. A Wimbledonban diadalmaskodott cseh Petra Kvitová, valamint a Roland Garros első kínai bajnoka, Li Na ugyan igen, ám a lehető legrövidebb úton kiestek. Előbbiről már hírt adtunk – Alexandra Dulgheru verte meg –, s utóbbit is egy román játékos, Simona Halep búcsúztatta bő másfél óra alatt két szettben. A 19 éves ifjú tehetség (53. a világranglistán) nevét korábban kebelkisebbítő műtéte miatt kapta fel a média, most viszont már a pályán is odatette magát.
Sajnos a magyarok is gyorsan búcsúztak. A GS-verseny főtábláján most debütált Jani Réka Lucára (222.) így sem lehet panaszunk. Eleve a selejtezőből indulva vívta ki a jogot, hogy összecsapjon azzal a Sloane Stephensszel (106.), aki tavaly Babos Tímea oldalán a Roland Garroson, Wimbledonban és a US Openen is megnyerte a junior lányok párosát. A mindössze 18 esztendős színes bőrű floridai hölgy fél óra elteltével vezetést szerzett, de húszéves honfitársnőnk háromnegyed óra alatt egyenlített, a harmadik szettben pedig 5:3-nél, 5:4-nél és 6:5-nél egy játékra állt a győzelemtől. Ám hiába, nem használta ki a lehetőségeit, a rövidítést – amely a Grand Slamek közül csak itt, a US Openen dívik döntő játszmában is – pedig elveszítette. Teljesítménye ettől függetlenül elismerésre méltó, ellentétben Arn Grétáéval (63.), aki a ranglistán negyven pozícióval mögötte álló amerikai Vania Kingtől (103.) hetven perc alatt simán kikapott.
Ami a favoritokat illeti, Serena Williams (27.) és Caroline Wozniacki (1.) könnyedén, Francesca Schiavone (8.) nehezebben vette az első akadályt. A férfiaknál a címvédő Rafael Nadalnak (2.) nehezebb dolga volt a kazah Andrej Golubjovval (98.), mint a világelső Novak Djokovicsnak (1.) az ír Conor Nilanddel (197.), hiszen utóbbi gyomorrontás miatt feladta a csatát. Szintén betegségre hivatkozva a svéd Robin Söderling (6.) visszalépett a tornától.
Érdekesebb eredmények. 1. forduló, férfiak: Djokovics (szerb, 1.)–Niland (ír) 6:0, 5:1-nél Niland feladta, Nadal (spanyol, 2.) –Golubjov (kazah) 6:3, 7:6 (7-1), 7:5, Gulbis (lett)–Juzsnyij (orosz, 16.) 6:2, 6:4, 6:4, Davigyenko (orosz)–Dodig (horvát, 32.) 6:7 (6-8), 6:3, 6:0, 2:6, 6:2; nők: Wozniacki (dán, 1.)–Llagostera Vives (spanyol) 6:3, 6:1, Halep (román)–Li Na (kínai, 6.) 6:2, 7:5, Schiavone (olasz, 7.)–Voszkobojeva (kazah) 6:3, 1:6, 6:4, Parmentier (francia)–Hantuchova (szlovák, 21.) 6:2, 6:3, S. Williams (amerikai, 28.)– Jovanovski (szerb) 6:1, 6:1, King (amerikai)–Arn (magyar) 6:1, 6:4, Stephens (amerikai)–Jani (magyar) 6:2, 3:6, 7:6 (7-3).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.