Huszonötből egy magyar vállalkozik

Munkatársunktól
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban a lakosság négy százaléka egyéni vállalkozó, de nagyok a regionális eltérések a vállalkozási hajlandóságban – áll a CompLex Kiadó közleményében. A 384 ezer egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkező polgár közül a legtöbben a Budapest és Pest megye alkotta központi régióban laknak. Ám miután az ország lakosságának majd harmada él itt, a 105 ezer vállalkozó inkább kevés, mint sok, hiszen csak minden huszonnyolcadik személy váltott ki vállalkozói igazolványt a térségben. A lista másik végén Dél-Dunántúl áll, ahol 39 ezer vállalkozót tartanak nyilván. Arányaiban a Nyugat-Dunántúlon a leginkább vállalkozó kedvűek az emberek: Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében minden huszonegyedik lakos saját vállalkozásából tartja el magát. A Dunától keletre alacsonyabb a vállalkozási kedv. A dél-alföldi régióban átlagos az önálló vállalkozók aránya, minden huszonötödik embernek van vállalkozói igazolványa. Az Észak-Alföldön már csak minden huszonhetedik, Észak-Magyarországon, Borsod, Heves és Nógrád megyékben csupán minden harmincadik adja a fejét saját cég alapítására. A tanulmány arra is fölhívja a figyelmet: bár a hatóságok arra számítottak, hogy sokan élnek az egyéni céggé alakulás lehetőségével, ez nem történt meg. A nagyobb egyéni vállalkozók nem egyéni cégként, hanem inkább társasági formában tevékenykednek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.