Ibra igen, Mellberg nem

Erik Hamrén, a svéd és Gabriel Balint, a moldáv labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya is tegnap hirdette ki keretét a soros Európa-bajnoki selejtezőkre. Mivel a magyar csapatnak épp e két együttest kellene legyőznie szeptember 2-án és 6-án ahhoz, hogy megmaradjon az esélye a csoport második helyére, a két névsor számunkra sem közömbös. Különösen nem az a svédeké, amelyből hiányzik Olof Mellberg, viszont ott van benne Zlatan Ibrahimovic.

Ballai Attila
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig reménykedtünk, mert Ibrahimovic bokasérülését nyögte, még nyögi is, és nélküle azért minden más. A svédeknek is, nekünk is. Ő volt az, aki 2002. október 12-én Stockholmban, 1-0-s vendégvezetésnél – az elmúlt két évtizedben, idegenbeli tétmérkőzésen talán akkor futballozott a legjobban együttesünk – a 78. percben fejesgóllal egyenlített. A kapujából kirepülő Király Gábor a labda helyett már csak „Ibrát” érte el, ki is ütötte, le kellett cserélni. Az áldozat nemes bosszút állt, hisz 2005. szeptember 7-én, Budapesten a 91. percben cimbalomszögből a rövid felsőbe vágta a meccs egyetlen gólját a megdermedt Király fölött, majd 2009. szeptember 5-én, ugyancsak a Puskás-stadionban, 1-1-nél, a 94. percben még fájdalmasabb gólt préselt be Tímár Krisztián asszisztenciájával Babos Gábor hálójába. Tavaly szeptember 3-án, a solnai 2-0 alkalmával ugyan nem talált be, de parádésan osztogatott, úgyhogy ősz elején általában kevés örömünk telt benne. Jövő pénteken ismét menthetetlenül tiszteletét teszi nálunk; hogy valóban menthetetlenül-e, azt kérdeztük tegnap Egervári Sándor szövetségi kapitánytól.
– Persze örültem volna, ha nem játszhat, de különösebben nem kételkedtem benne, hogy itt lesz, két és fél hét alatt azért egy bokasérülés rendbe jöhet – szögezte le Egervári.
– Mennyire szándék és koncentráció kérdése legalább a részbeni hatástalanítása, vagy ez az ő formájától, klasszisától függ?
– Feltétlenül készülni kell ellene, de egy játékos kevés a semlegesítéséhez, nagyon egységes, összehangolt védekezésre van szükség, hogy minél kevesebbet mutathasson a képességeiből. És itt nemcsak a góljaira gondolok, mert tavaly például hátravontabban játszott, de kiválóan passzolt, osztogatott.
– Korábban pedig három sorsdöntő gólt szerzett a magyarok ellen. Játékosainkból ön szerint e tény és a személye, jelenléte inkább dacot vagy riadalmat vált ki?
– A mieink nem fognak berezelni. Akik ott lesznek a pályán, szeretnék felborítani a papírformát.
– Mennyiben javíthatja az esélyeinket, hogy Olof Mellberg, aki a két évvel ezelőtti 1-2 alkalmával az első gólt fejelte, legalább tényleg hiányozni fog?
– Talán picit lassú, de ízig-vérig profi, rutinos futballista. Előnyt jelenthet számunkra, hogy az ellenfél egyik belső védője kiesett, az viszont hátrányt, hogy nálunk ugyanez a helyzet Juhász Rolanddal, és Ibrahimoviccsal ellentétben sajnos Gera sem gyógyult meg. Ráadásul a svédek merítési lehetőségei nagyobbak, könnyebben pótolják hiányzóikat. De a kaszákat és a kapákat megélezzük, végre egyszer úgy szeretnénk a svédekkel szemben lejönni a pályáról, hogy az utolsó percben nekünk volt szerencsénk.

A svéd keret. Kapusok: Andreas Isaksson (PSV Eindhoven), Johan Wiland (FC Köbenhavn); védők: Mikael Antonsson (Bologna), Andreas Granqvist (Genoa), Mikael Lustig (Rosenborg), Daniel Majstorovic (Celtic), Jonas Olsson (West Bromwich), Behrang Safari (Anderlecht), Oscar Wendt (Mönchengladbach); középpályások: Emir Bajrami (Twente), Rasmus Elm (AZ Alkmaar), Tobias Hysén (IFK Göteborg), Kim Källström (Lyon), Sebastian Larsson (Sunderland), Martin Olsson (Blackburn), Anders Svensson (Elfsborg), Pontus Wernbloom (AZ Alkmaar), Christian Wilhelmsson (al-Hilal); csatárok: Zlatan Ibrahimovic (Milan), Ola Toivonen (PSV), Johan Elmander (Galatasaray), Alexander Gerndt (Utrecht).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.