Indijános

Hegyi Zoltán
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 9-én délután itthagyott bennünket Újvári János. Azaz elhunyt életem szaxofonosa. A Kontroll Csoportban ismerhettük meg a Hajnóczy Árpival alkotott fúvósszekcióban, aztán játszott a Sziámiban, a Trabantban, a Sexepilben, és ki tudja még, hány zenekarban. Nem vendégzenész volt, hanem rögtön, azonnal tag. Ez olyan természetes volt, mint ő maga. Ha jól emlékszem, Bárdos Ági vagy Müller Péter nevezte el Indijánosnak, ami egyszerre szellemes és találó. Indie, tehát független. Érdekes, hogy a rabságban függetlenebbek voltunk, mint a „szabadságban”. János meg pláne. Hiszen zenész volt, nem is akármilyen. Ha kellett, recsegve, keményen fújta a csövet, ahogy a feketék tudják, ha kellett, úgy bánt a hangszerrel, mint egy szép nővel. Nagyon szelíd ember volt, jót tett azoknak, akik mellette álltak a színpadon, jellegzetes, szomorkás félmosolya nyugalmat árasztott. A nyolcvanas években mindannyiunkban benne volt a vaddisznó – benne nem. Annyira jól játszott, annyira szívből szívbe, hogy a közönség nemcsak a dalok szövegeit fújta kívülről, hanem a szaxofontémákat is fejből dúdolta, ami azért párját ritkítja. A csendjeivel meg tanított. Arra is, hogy mi fontos, mi nem.
Látom, ahogy nyűtt ballonkabátjában, kezében a tokkal átvág a külvároson. Aztán steril szoba, transzplanéta, másik világ. Pedig úgy volt, hogy hamarosan megint játszunk egy kicsit együtt. Nagyon vártam, Jancsi, ne haragudj, elkéstem, megint.
Johnny, a Dunakanyar legjobb gitárosa, Dönci, Gas, Újvári Jancsi. Úristen, micsoda zenekar szerveződik odaát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.