Ingatlanadóval kezelnék a görög krízist

Hírösszefoglaló
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ingatlanadót vet ki a görög kormány annak érdekében, hogy tartani tudja az idei és a jövő évre évre tervezett államháztartási hiányt. Az új adónem után fizetendő pénzt a villanyszámlán keresztül szedik be – erről döntött tegnapi ülésén az athéni kabinet. Összesen kétmilliárd eurós költségvetési lyukat kívánnak betömni ebből a forrásból. – Ez az az adó egyetlen, amit azonnal be lehet vezetni, és amely gyors eredményt hozhat – mondta az MTI által idézett Evangélosz Venizelosz görög pénzügyminiszter. A tárcavezető megerősítette, hogy a görög GDP idén várhatóan több mint öt százalékkal csökken, nem pedig 3,9 százalékkal, ahogyan korábban várták. A megszorítások ellen a hét végén is folytatódtak a tüntetések, a hírügynökségi beszámolók szerint huszonötezren tiltakoztak a kormány programja ellen Szalonikiben. Több mint félszáz embert vettek őrizetbe.
Miközben Görögország minden igyekezetével próbálja kezelni a költségvetés feszültségeit és a társadalom elégedetlenségét, a görög adósság már európai nagybankokat fertőz. A „mérgezett” hellén pénzpiaci termékek miatt várhatóan lerontja a Moody’s hitelminősítő a BNP Paribas, a Société Générale és a Crédit Agricole bankok adósosztályzatát a héten. Az eurót féltők pedig egyenesen kiutasítanák a görögöket a valutaövezetből. – Az euró stabilizálása érdekében többé nem lehetnek tabuk, beleértve szükség esetén Görögország rendezett államcsődjét is, ha megvannak hozzá az eszközök – nyilatkozta Philipp Rösler német gazdasági miniszter a hét végén a Die Weltnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.