Inkább csak remény, mint esély

Tegnap Telkiben összegyűltek a magyar labdarúgó-válogatott tagjai, hogy megkezdjék a közvetlen felkészülést a pénteki, Svédország elleni kulcsfontosságú Eb-selejtezőre. Az érintettek a helyzet természetéből adódóan egyelőre óvatosan derűlátók; legyen szó az újonc Stieber Zoltánról, a csapatkapitányságra esélyes Hajnal Tamásról, a klubjában immár kevéssé kulcsszereplő Lipták Zoltánról és Elek Ákosról, vagy éppen Egervári Sándor szakvezetőről. Utóbbi azért megjegyezte, Dzsudzsák Balázs kiesésével lassan félcsapatnyi emberét veszítette el az utóbbi időben.

Deák Zsigmond
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most pénteken a Puskás-stadionban a svédek, jövő kedden Kisinyovban a moldávok ellen játszik Eb-selejtezőt válogatottunk. Amelynek el kell viselni a győzelmi kényszer terhét, hiszen a pótkvalifikációt érő csoportmásodik hely eléréséhez e két meccsen kívül az októberi, finnekkel szembenit is meg kellene nyerni. Ám ha már az elsőt sem tudja, akkor minden remény elszáll a jövő évi Eb-részvételre.
Nem mintha ez reális lenne az előzetes erőviszonyok ismeretében, hát még, hogy Dzsudzsák Balázs szombaton kulcscsonttörést szenvedett. Egervári Sándor szövetségi kapitány így beszélt erről a csapásról: „Az első gondolatom az volt, tompítva fogalmazva: A kutyafáját! Nincs szerencsénk, a svédek ellen félcsapatnyi játékosra nem számíthatok, Balázson kívül Szalai Ádámra, Gera Zoltánra, Juhász Rolandra, Vanczák Vilmosra, Németh Krisztiánra. Dzsudzsák speciális poszton játszik, hozzá hasonló emberünk nincs, úgyhogy picit át kell alakítanunk a haditervünket. Természetesen a nehézségek ellenére a győzelemre törekszünk, de ez meglepetés lenne, ismerve a svédek erejét. Ám a legutóbbi meccseken nem volt jelentős különbség a csapatok között. Az edzések alapján döntök majd arról, hogyan állunk fel pénteken.”
Dzsudzsák helyére sokan esélyesnek tartják Stieber Zoltánt, a Mainz középpályását, aki újonc mivoltából és habitusából adódó szerénységgel nyilatkozott: „Közhely, hogy egy álmom vált valóra a keretbe kerüléssel, remélem, a csapatban is ott lesz a helyem. A svédek közül még Angliából ismerem Mellberget, aki most nem játszik majd, és Sebastian Larssont, kemény ellenfelek lesznek. Dzsudzsák Balázs az egyik, ha nem a legjobb jelenlegi magyar futballista, nem szívesen hasonlítanám magam öszsze vele, de ha bizalmat kapok a helyén, szeretnék élni vele.”
Hajnal Tamás szintén Németországban (Stuttgartban) légióskodik, de nemhogy nem újonc, hanem tapasztalata, tudása alapján a csapatkapitányság egyik esélyese. „Erről még nem tudok mit mondani, de nagy megtiszteltetés lenne. A svédek ellen sokmozgásos játékkal, lapos passzokkal operálhatunk, az ívelgetéseknek nincs helye a mi fizikai paramétereinkkel. Legutóbb, amikor játszottunk ellenük, az utolsó pillanatban is heten rohantunk előre, mert győzni akartunk, szerintem most is így lesz, de remélem, nem hasonló végjátékkal.”
Ha már hasonló végjáték, a finnek elleni őszi Eb-selejtezőt éppen a mieink nyerték meg az utolsó pillanatban. Az akkori gólpasszt adó Elek Ákoshoz azzal a kérdéssel fordultunk, pénteken ugyanilyen helyzetben mit csinálna, hiszen Dzsudzsáknak ezúttal nem passzolhat. „Ha valaki ugyanabban pozícióban állna, ugyanúgy lepasszolnám, de már azzal elégedett lennék, ha előfordulna hasonló eset. Remélem, a kezdőbe kerülök, s hasonló teljesítményt nyújtok, mint a legutóbbi válogatott fellépésen.”
Elek fogalmazása úgy lesz igazán érthető, hogy ha tudjuk, klubjában, a Videotonban az előző idényhez képest kevesebb lehetőséget kap, de azt mondja, régen rossz, ha ez a bizonyítási vágy motiválná a nemzeti gárdában. De akkor mit szóljon klubtársa, Lipták Zoltán? Csapatkapitány volt, majd múlt vasárnap már az NB II-es tartalékok között kellett rákészülnie a svédek elleni derbire, amelyen Juhász hiányában kulcsszerep vár rá. E pikáns helyzetben nem véletlenül tiltották meg neki, hogy fehérvári helyzetéről nyilatkozzon, annyit azért elmondott, külön ő kérte, hogy legalább a másodosztályban játszhasson kilencven percet az MTK ellen. Tischler Patrikot fogta Zlatan Ibrahimovic előtt… „Nem vagyok sérült, de elfogadom az edző döntését, s erről a témáról többet nem nyilatkozhatom. Szerintem Ibrahimovic a világ legjobbja, mondhatnám, akkor tudjuk hatástalanítani, ha rossz napot fog ki… Rengeteg a hiányzónk, ettől függetlenül reménykedem a jó eredményben.”
Egervári Sándor Lipták témájában érdeklődésünkre így fogalmazott: „Az értékrendemben nem hozott változást, hogy Zoli az NB II-ben szerepelt. Néhány hete még a Videoton csapatkapitánya volt, amit emberileg és szakmailag is megérdemelt, azóta nem változott sok minden, úgyhogy továbbra is számítok rá.”
A helyzet mindenesetre nem ideális, s ez az egész válogatottra vonatkozik. Inkább a remény él a győzelemre, az esélyek nem mellettünk szólnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.