Intenzív politikai évadra készülnek

A jövő évi költségvetésről tárgyal második olvasatban a kormány a ma kezdődő, kétnapos ülésén. A megbeszélésen várhatóan szó lesz arról is, hogy milyen intézkedéseket hozzon a kabinet a legsérülékenyebb társadalmi csoportok védelmében. A parlament őszi ülésszakának jövő heti kezdete előtt, szerdától a kormánypárti frakciók tagjai is tanácskoznak. Orbán Viktor miniszterelnök itt az ország megújítását célzó intézkedések felgyorsítására tehet javaslatot.

Török László
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második olvasatban a jövő évi költségvetésről, valamint az idei 100 milliárd forintos költségvetési lyuk befoltozásáról is tárgyal a hétfőn kezdődő, kétnapos, kihelyezett ülésén a kormány. A kormányülés az MTI információi szerint Lovasberényben lesz, ahol áttekintik a már meghirdetett programok, köztük a Széll Kálmán-terv megvalósítását is.
A kormány szerdán tárgyalta első olvasatban a jövő évi költségvetés tervezetét. Aznap Orbán Viktor miniszterelnök az MR1-Kossuth rádiónak azt mondta, újabb, néhány százalékos államadósság-csökkentés bejelentésére készül, az intézkedés forrása ismét a nyugdíjrendszer átszervezéséből felszabaduló pénz lesz. A TV2-nek adott csütörtöki nyilatkozatából az derült ki, három-négy százalékos csökkentést tart elérhetőnek. A politikus beszélt arról, hogy a költségvetési lyuk betömése érdekében emelhetik a szerencsejáték adóját, az alkohol és a cigaretta jövedéki adóját is. Költségvetési elemek zárolására Orbán Viktor azonban már nem lát módot.
A miniszterelnök a közrádióban szólt arról is, hogy kormánya az ország megújításának, átszervezésének felgyorsításával válaszol az európai gazdasági válságra. A 100 milliárd forintos lyukat a vártnál rosszabb gazdasági környezet okozza. A kormányfő jelezte, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség szeptember 7–9. közötti frakcióülésén kér majd felhatalmazást azokhoz az intézkedésekhez, amelyektől a gazdasági mutatók javulását várja. A kormánypárti képviselők előtt a miniszterelnök várhatóan javaslatot tesz majd arra is, hogyan gyorsítsák fel azokat a terveket, amelyek Magyarország megújítását célozzák, így az oktatás, az egészségügy, az önkormányzati rendszer és a gazdasági támogatási rendszer átszervezését.
A frakcióülés kapcsán Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető elnöke tegnap az MTI-nek úgy nyilatkozott: jó hangulatú, de kemény, dolgos tanácskozást vár. Kiemelte: nehéz vitára számít az önkormányzati átalakításról. – Ebben a kérdésben eltérő gondolkodás, különböző érdekek tapasztalhatók a frakcióban, ahol együtt vannak polgármesterek, pedagógusok, oktatásszervezők, irányítók – sorolta Kósa, aki ugyanakkor biztos abban, hogy meg tudnak egyezni. Itt említette, hogy szerinte a fideszes polgármesterek is megszavazzák a polgármesteri és a parlamenti képviselői poszt összeférhetetlenségét rögzítő javaslatot.
A jövő hétfői parlamenti kezdés előtt, szeptember 10-én rendezik meg a 10. kötcsei találkozót a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében. Balog Zoltán, az alapítvány kuratóriumi elnöke közölte, a rendezvény főszónoka Orbán Viktor lesz, s elsősorban a gazdasági, pénzügyi helyzetről lesz szó.

Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.