Intés a hitelminősítőknek

Hírösszefoglaló
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felszólította a Moody’s és a Standard and Poor’s hitelminősítőket az olasz tőzsdefelügyelet (Consob), hogy tartsák be az európai szabályokat – számolt be a távirati iroda. Az elmúlt hetekben a két hitelminősítőnél lefolytatott vizsgálatból ugyanis a Consob szerint az derült ki, hogy nem az európai szabványok alapján végzik a munkájukat. Ezt a felügyelet megírta az európai uniós tőkepiaci felügyeleti szervnek, az ESMA-nak is. A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch üzleti gyakorlatát még vizsgálja a Consob.
Nagyító alá veszi az S&P és a Moody’s tevékenységét az olasz igazságszolgáltatás is: milánói irodáikban az ügyészség iratokat foglalt le azzal a feltételezéssel, hogy megalapozatlan volt az olasz bankszektorról korábban megfogalmazott negatív vélemény. A hitelminősítőkkel kapcsolatban felmerült a piaci manipuláció és információkkal való visszaélés gyanúja is.
Ezalatt tegnap leminősítette Japán devizában és hazai valutában kibocsátott kormánykötvényeit a Moody’s a hatalmas költségvetési hiányra és az ország növekvő eladósodására hivatkozva. A Standard & Poor’s viszont stabilról pozitívra változtatta Szlovákia adósosztályzatának a kilátását, fenntartva az A+/A-1 besorolást. Ugyanez a hitelminősítő tegnap javított Csehország adóskockázati besorolásán is: régiós társunk az A-ból AA csoportba került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.