Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.<br />

Pethő Tibor
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 3–4.
Nyelv- és könyvünnep. Kilencedik alkalommal várja az irodalom és a kultúra kedvelőit a Magyar nyelv és a Magyar könyv ünnepe a budai várba. Majd 30 kiadó mutatja be újdonságait. A színpadon gyermekprogramok, tánc- és folklórműsorok, könyvbemutatók és koncertek várják az érdeklődőket, a Fekete Holló étterem büfésátránál borkóstoló lesz. A közönség találkozhat Jókai Annával, Bogár Lászlóval, Szigethy Gáborral, Lackfi Jánossal és Tolcsvay Bélával. Vasárnap bemutatják Margittai Gábornak, a Magyar Nemzet Magazin szerkesztőjének a legújabb, Külső magyarok – Utazás a végeken című riportkötetét. A szerzővel a Kárpát-medencei magyarság elbizonytalanodó létéről, közös felelősségünkről beszélgetnek a házigazdák vasárnap délben. Részletes program a http://www.ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?Id=6472 oldalon.
Helyszín: budai vár, Szentháromság tér.
Időpont: 3-án 11, 4-én 12 óra

Szeptember 4.
Boldog Gizella ereklyéje Székesfehérváron. Szent István király, Boldog Gizella királyné és Szent Imre herceg gyakorta megfordult Székesfehérváron. A város régóta rendelkezik Szent István- és Szent Imre-ereklyével, de Boldog Gizella-ereklyéje még nem volt. A katolikus egyház által meghirdetett 2011-es család évében Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök kérésére Wilhelm Schraml passaui püspök Boldog Gizella-ereklyét ajándékozott a székesfehérvári egyházmegyének. Ünnepélyes átadása vasárnap lesz a püspöki szentmisén.
Helyszín: püspöki székesegyház (Székesfehérvár, Arany János utca 9.).
Időpont: 10.30

Szeptember 5.
Bor és építészet. A budapesti borfesztivál alkalmából Emmanuel Caille építész, kritikus, a D’Architectures című magazin főszerkesztője és Samuel Tinon Magyarországon élő francia borász beszélget a témáról és arról, hogy Franciaországban hogyan állították az utóbbi húsz évben a modern építészetet is a borkészítés és a bormarketing szolgálatába a bordeaux-i kastélyok példáját. Az előadást franciabor-kóstolóval egybekötött, a témához kapcsolódó kiállításmegnyitó követi. A tárlat szeptember 23-ig tekinthető meg.
Helyszín: Francia Intézet (1011 Budapest, Fő utca 17.).
Időpont: 18 óra

Szeptember 6.
25 éves az iskolapszichológia címmel egész napos jubileumi konferenciát rendeznek az ELTE-n. Előadást tart többek között Hunyady György (Miért és honnan indult a hálózatépítés?), M. Tamás Márta (Súlypontok az iskolapszichológiában), Balog Anna (Az óvodapszichológia munkamódszerei), Szitó Imre (Bevált módszereim az iskolapszichológiában), Páskuné Kiss Judit (Tehetséggondozás iskolai keretek közt), Léder Rózsa (Bántalmazott gyerekek), Katona Nóra (Helyzetkép a nemzetközi iskolapszichológiában). A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációt kérnek a [email protected] e-mail címre.
Helyszín: ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara (1075 Budapest, Kazinczy utca 25., 214-es terem).
Időpont: 9 óra

Életrajzi mozaikok. Kabdebó Tamás Dublinban élő író, egyetemi tanár, történészprofesszor az 1956-os forradalom bukása után emigrált nyugatra. Az 1934-ben született, három nemzet (magyar, angol, ír) kulturális életében is otthonosan mozgó tudós-művész írásait a rendszerváltás időszaka óta számos magyar történelmi, kulturális és irodalmi folyóirat közli. Kabdebó Tamás A Duna folyamregény keletkezése és életrajzi mozaikok három világrészből címmel tart előadást Érden. A szerzőt és műveit Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója mutatja be. Közreműködik, Kabdebó Tamás műveiből felolvas: Mécs Károly színművész, kiváló művész.
Helyszín: Magyar Földrajzi Múzeum (Érd, Budai út 4.).
Időpont: 17 óra

Előadás Sienai Szent Katalinról. A „Deviáns” domonkosok sorozat következő előadását Rászlai Tibor eszmetörténész tartja Könnyközösség-teremtő: Sienai Szent Katalin címmel.
Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete (1056 Budapest, Molnár utca 5.).
Időpont: 17 óra
Könyvhét-lapnap. A Magyar Könyvbarát Közhasznú Alapítvány, a Könyvhét folyóirat és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös programján négy szakember beszélget az olvasásról és az értékek világáról. Moderátor: Kőrössi P. József.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 17 óra

Szeptember 8.
Földrajzi konferencia. Balázs Dénes karsztkutató földrajztudós emlékére tudománytörténeti konferenciát rendeznek a földrajzi múzeumban. Előadást tart többek között Gadányi Péter adjunktus (Balázs Dénes munkássága a lávabarlangok kutatása terén), Hála József nyugalmazott egyetemi adjunktus (Egy matyó menyecske Londonban – ecsetvonások Torday Emil portréjához), Ilyés Zoltán egyetemi docens (Történeti földrajzi kutatások a Gyimesekben), Székely Kinga geográfus (Kadics Ottokár munkássága – levelek és kéziratok tükrében), Kubassek János múzeumigazgató (Száz éve született Ujpéteri Elemér földrajztudós, diplomata, Teleki Pál tanítványa), Bethlenfalvi Géza indológus (Kőrösi Csoma Sándor és Kenedi százados kapcsolata eddig feltáratlan dokumentumok tükrében), Tharan-Trieb Marianna (Szentkatolnai Bálint Gábor munkássága, utazásai és tudományos eredményei), Szász Éva tanárnő (Xantus János tevékenységének környezetvédelmi vonatkozásai), Imecs Zoltán egyetemi docens (A kolozsvári Cholnoky Jenő-fényképhagyaték feldolgozásának jelenlegi állása és távlati lehetőségei), Miklós Réka egyetemi hallgató (Cholnoky Jenő amerikai utazása fényképek és dokumentumok tükrében), Rybár Olivér földrajztanár (Cholnoky Jenő eredményei a karsztok és barlangok kutatásában), Tóth Álmos geológus (Szontagh Tamás geológus, a hazai környezetvédelem egyik előfutára), Both Mária (A Kárpát-medence természetföldrajzi szintézise Kitaibel Pál munkájában), Pergel Antal történelemtanár (Uniós elképzelések Európában 1942-ben, eddig ismeretlen levéltári dokumentumok és térképek tükrében), Fluck Dénes gépészmérnök (Magyar László családi múltja visszaemlékezések és dokumentációk tükrében). 13 órakor ebédszünetet tartanak. Az eseményen átadják a Teleki Sámuel-érmet.
Helyszín: Magyar Földrajzi Múzeum (Érd, Budai út 4.).
Időpont: 10 óra

A Ködlovagok kiállítás búcsúztatója konferenciával. A XIX–XX. század fordulójának szecessziós, szimbolista, látomásos irodalmát és képzőművészetét bemutató kiállítás tavaly novemberben nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a tárlat szeptember közepén látható utoljára. A kiállítás zárása előtt Ködlovagok – irodalom és képzőművészet találkozása a századfordulón, 1880–1914 címmel rendeznek konferenciát a helyszínen. A felszólalók: Bednanics Gábor, Cséve Anna, Dancsecs Ildikó, E. Csorba Csilla, Eisemann György, Gellér Katalin, Kardeván Lapis Gergely, Sebestyén Attila, Szalay Adriana, Török Zsuzsa, Vigh Péter, Virágh András. Az előadások után szakmai tárlatvezetést tartanak.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 10 óra

In memoriam Habsburg Ottó. A közelmúltban elhunyt európai politikusra, osztrák–magyar trónörökösre emlékezik a Habsburg Történeti Intézet. Az eseményen felszólal Balázs Péter volt külügyminiszter (Habsburg Ottó szerepe Magyarország európai integrációjában), Gerő András, az intézet igazgatója (Az „Ottó-jelenség”), Jeszenszky Géza volt külügyminiszter (Habsburg Ottó és Magyarország két történelmi fordulóponton). A részvételi szándékot a 06 (20) 204 0043-as telefonszámon vagy a [email protected] e-mail-címen kell jelezni.
Helyszín: az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete – Európai Unió Háza (1024 Budapest, Lövőház utca 35.).
Időpont: 17 óra

Szeptember 9.
Régi balatoni táborok. A Tájak, Korok, Múzeumok Egyesület és a Kőrösi Csoma Sándor Klub találkozóján Haász Gabriella tanár tart előadást A balatoni gyermektáborok fénykora címmel.
Helyszín: Balaton Színház (Keszthely, Fő tér 3.).
Időpont: 16 óra

Grafikai és fotókiállítás. Batta Eszter grafikus, festő műveiből nyílik kiállítás Siófokon. A tárlat október 7-ig tekinthető meg.
Helyszín: Kálmán Imre-emlékház (Siófok, Kálmán Imre sétány 5.).
Időpont: 17 óra

Afrika képei. Nagy Miklós Zoltán és Novák Tamás Daciájukkal 2008 óta háromszor nyerték meg a Bamako-ralit. Az Afrikát Marokkótól Közép-Afrikáig átszelő táv megtételekor a versenyzők apróbb ajándékokat, tartós élelmiszereket osztanak szét a falvak rászorulóinak, főként gyermekeknek. A csaknem ezer kilométeres út legizgalmasabb pillanatait, eseményeit, az autósokat váró gyerekeket, felnőtteket, a településeket, a változatos tájat örökítette meg a két versenyző. Képeikből most nyílik október 15-ig megtekinthető kiállítás Afrika feketén-fehéren címmel.
Helyszín: Magyarok Világszövetsége (1152 Budapest, Semmelweis utca 1–3.).
Időpont: 18 óra

Szeptember 9–11.
Kárpátalja expressz. Kárpátalján jó ideje széles nyomtávú a vasút, de létezik normál nyomtávú pálya is. Hosszú évtizedeken át a határok szétválasztották az itt élő nemzeteket. A megmaradt normál nyomtávú vasútvonalakon hatvanhat év után, 2010-ben közlekedett először ismét magyar vonat. Az idén második alkalommal indul útjára a Kárpátalja expressz, amely négy országon – Magyarországon, Szlovákián, Ukrajnán, Románián – halad át. A szerelvény a 017-es Nohab mozdonyból, valamint nyolc személy- és egy vagy két étkezőkocsiból fog állni. A részvételi díj: 39 800 forint fejenként. Részletes információ: Vasutinfo.hu. Az utazni kívánóknak regisztrálniuk kell az Info13.hu/karpatalja weboldalon. A részvételhez érvényes útlevél szükséges.
Helyszín: Nyugati pályaudvar, Sárospatak, Királyhelmec, Perbenyik, Beregszász, Csetfalva, Szatmárnémeti, Érmihályfalva, Budapest.
Időpont (a vonat indulásáé): 5.45


Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.