Iskolaátadás: nem várnak nagy változást

Hírösszefoglaló
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 29-ig várja az oktatási államtitkár az érintett önkormányzatok válaszát arra, képesek-e rendezni tavalyi tartozásaikat a tankönyvterjesztőknek. Ahol nem sikerül megoldást találni, ott közvetítőként lépne fel Hoffmann Rózsa. Az államtitkár szerint a gond megoldódik, több önkormányzat nyilatkozott már úgy, hogy előteremti a szükséges forrást. Lapunk kedden adott hírt arról, hogy huszonhat érintett önkormányzatból egy sem rendezte tavalyi tartozását, ezért a tankönyvterjesztők az érintett iskolákba csak a fizetős diákok tankönyveit viszik ki, az ingyenességre jogosultakét nem. Az államtitkárság közölte azt is, az önkormányzatok megkapták az ingyenes tankönyvekre a forrást az államtól. Hódmezővásárhely önkormányzata azonban tegnap közölte, ők nem kapták meg a pénzt.
Hoffmann megerősítette lapunk azon információját is, mely szerint állami fenntartásba kerülnek az oktatási intézmények. Főszabályként az iskolák fenntartása állami kézbe kerül, de az önkormányzatok megfelelő kötelezettségvállalás mellett visszavehetik azt. Az államtitkár arra számít, hogy a legtöbb esetben nem változik a fenntartó kiléte.

Perelnek. Bírósághoz fordulnak a budapesti Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium gyermekeinek szülei – közölte az LMP. Szerintük törvénytelenségek övezik az intézmény bezárását, s ugyanezt fogalmazták meg a kaposvári Toldi Lakótelepi Általános Iskola és Gimnáziummal kapcsolatban is. A kaposvári szülők az oktatási ombudsmanhoz fordultak. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.