Iskolák tankönyv nélkül

Kilenc Pest megyei iskolában a mai napig nem kapták meg az ingyenes tankönyveket az arra jogosult gyerekek – tudta meg lapunk. Öt intézményben napokon belül rendeződik a helyzet, négy iskola esetében azonban még nincs megoldás, náluk ugyanis a terjesztők ragaszkodnak a tavalyi tartozások rendezéséhez is.

Munkatársunktól
2011. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már lassan két hete megkezdődött a tanév, kilenc Pest megyei iskolába a mai napig nem érkeztek meg az ingyenes könyvekre jogosult gyerekek tankönyvei – tudta meg lapunk. Szarvas-Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének (TVOT) elnöke a Magyar Nemzet érdeklődésére leszögezte: öt iskolába azért nem érkeztek meg a könyvek, mert az intézmények korábban lemondták a rendelést, vélhetőleg azért, mert a pénzhiány miatt más módon akarták beszerezni a taneszközöket, például a használt könyvek beszedésével vagy másik terjesztőnél történő vásárlással. Az utolsó pillanatban azonban újra megrendelték az eredeti terjesztőnél a könyveket az idei könyvek kifizetésének ígéretével. A könyvek legyártása és kiszállítása azonban időt vesz igénybe. Az ígéretek szerint az öt iskola diákjai e hét második felére mindenképpen megkapják a könyveket.
Szarvas-Ballér szerint ugyanakkor van két olyan terjesztő, amely összesen négy Pest megyei iskolába azért nem szállította ki a mai napig sem a könyveket, mert továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az önkormányzatok ne csak a tavalyi, hanem az idei tartozásaikat is kifizessék. Esetükben egyelőre még nem látszik a megállapodás lehetősége.
A TVOT elnöke szerint egyébként a legtöbb intézményben sikerült rendezni a helyzetet, a tankönyvterjesztők többsége ugyanis végül teljesítette a szállításokat, akkor is, ha az önkormányzatok legalább az idei tartozásukat rendezték, és a tavalyi pénzzel vagy egy részével még mindig adósak. Információink szerint a terjesztők között feszültséget szült, hogy többen megtörték a bojkottot. Szarvas-Ballér szerint azonban mindkét fél magatartása érthető, hiszen voltak olyan cégek, amelyek létüket veszélyeztették volna, ha a tavalyi tartozás behajtása érdekében kockára teszik idei megrendeléseiket.
Emlékezetes: lapunk augusztusban elsőként számolt be arról, hogy 26 önkormányzat még a tavalyi tankönyvek árát sem fizette ki, ezért a tankönyvterjesztők bojkottba kezdtek: az érintett iskolákba csak a fizetős diákok tankönyveit vitték ki, az ingyenes könyvekre jogosultakét nem. A bojkott elvileg addig tart, amíg az önkormányzatok az idei könyvek kifizetése mellett a tavalyi tartozásukat is rendezik. Tanévkezdésig a legtöbb fenntartó rendezte a helyzetet, harmincnégy Pest megyei középiskola hatezer diákja azonban nem kapta meg a könyveit szeptember 1-jére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.