Iskolakerülés: csökkenő tendencia

Az iskoláztatási támogatás megvonásának köszönhetően csökkent az iskolakerülés száma – közölte tegnap a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság. A legtöbb iskolakerülő Borsod, Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt az előző tanévben.

Mizsei Bernadett
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iskolakerülő tanulók csaknem felét sikeresen vissza tudták terelni az iskolákba a 2010–2011-es tanévben, miután a 10. igazolatlan órát követően figyelmeztetésben részesültek. A kormány tavaly alakította át a családi pótlékot nevelési és iskoláztatási támogatássá, amelynek következtében lehetővé vált az 50 tanóránál többet igazolatlanul hiányzó diákok esetében az iskoláztatási támogatás felfüggesztése. A rendelkezés célja az volt, hogy elősegítsék az iskoláztatást, és erősítsék a szülői felelősséget.
A 2010–2011-es tanévben 7427 diák iskoláztatási támogatásának megvonását rendelték el a helyi gyámhivatalok. Területi eloszlásban a hiányzások tekintetében kiemelkedik Borsod, Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye. A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság szerint az intézkedés indokoltságát alátámasztja, hogy a 2007. és 2009. évi adatok alapján emelkedett az önkormányzati szabálysértési statisztika: mind a szabálysértési eljárások, mind a pénzbírságot kiszabó határozatok száma nőtt. A tankötelezettség megszegése miatt 2007-ben 25433 feljelentés érkezett, 2009-ben 44361. Az elmúlt tanévben több mint 31 ezer gyermek érte el a 10 igazolatlan órát, de figyelmeztetések hatására közülük „csak” 13289 érte el az 50 igazolatlan tanórát. A statisztikák szerint az iskolai hiányzások száma a szociálisan rászoruló családokban a legmagasabb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.