Ismét napirenden Görögország csődje

Hírösszefoglaló
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világrekordot döntött a görög államadósság törlesztésikockázat-biztosítása, az úgynevezett CDS-felár, amikor a korábbi 2800 pontról 3000 pont fölé emelkedett tegnap – adta hírül tegnap az MTI. A londoni CMA DataVision elemző intézet szerint ez azt jelenti, kilencven százaléknál nagyobb az esély arra, hogy a görög állam ötéves távlatban képtelen lesz adósságainak törlesztésére.
Nem is csoda, hogy egyre kevésbé bíznak a görögök talpra állásában a pénzügyi elemzők, hiszen a gazdasági adatok egyre csak romlanak. A görög statisztikai hivatal közlése szerint a második negyedévben 7,3 százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, ami csaknem olyan mértékű visszaesést jelez, mint az első negyedév 8,1 százalékos GDP-csökkenése. Annál is inkább súlyos a helyzet, mert a görög gazdaság teljesítménye már harmadik éve esésben van. Ezzel kapcsolatban a londoni Capital Economics elemzője, Ben May arra hívta fel a figyelmet, a rossz adatok előrevetítik annak rémét, hogy az idei költségvetési hiány eléri a 8,5–9 százalékot.
A görögök magyarázata szerint a vártnál súlyosabb visszaesésnek köszönhető, hogy késésben vannak a görög mentőcsomag által támasztott feltételek teljesítésével. Ezzel szemben a hitelkeretet összeállító EU–IMF–EKB trojka szakértői a reformintézkedések elhúzódása miatt ostorozzák Athént. Azt, hogy nem igazán rózsás a helyzet, jól érzékelteti, hogy az utóbbi időben vezető európai politikusok egyre nyíltabban beszélnek Athén kizárásáról az euróövezetből.
A görögökkel kapcsolatos türelmetlenséget jól mutatják Jean-Calude Juncker szavai. Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsának elnöke Szófiában arról beszélt, hogy Görögországnak az eddigi hatalmas erőfeszítései mellett is tiszteletben kell tartani a gazdasági segélynyújtás fejében előírt feltételeket. Annál is inkább aktuális ez a figyelmeztetés, mert éppen a napokban szakította meg athéni vizsgálódását az EU–IMF–EKB szakértői csoport, mert elégedetlen volt a görög intézkedésekkel. Így függőben van az első görög mentőcsomag hatodik, 15 milliárd eurós részlete, amellyel 80 milliárdra emelkedne a balkáni országnak nyújtott hitel összege. Ugyancsak az előírt feltételek betartására szólította fel Athént Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter, aki szerint enélkül nem kaphatják meg az esedékes részletet a görögök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.