Ítélőképes emberek Riminiben

A hetvenes évek végén egy lelkes baráti társaság arra gondolt, milyen jó lenne megismerni és elhozni Riminibe mindazt, ami napjaink kultúrájában jó és szép. Az ő álmukból született meg a Meeting a népek barátságáért, amely a világ egyik leglátogatottabb fesztiválja lett.

Koncz Éva
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus utolsó hetében Rimini évről évre a kultúra fővárosává változik. A várost elárasztja a Meeting népe, a média megállapítása szerint: kíváncsi, nyitott, gondolkozó és ítélőképes emberek, akik több mint harminc éve azért jönnek össze Riminiben a világ minden tájáról, hogy együtt fedezzék fel és ünnepeljék a valóság szépségét.
A Rimini Meeting a köztudatba egyházi, katolikus rendezvényként vonult be, jóllehet szervezői sohasem gondoltak arra, hogy hivatalos értelemben egyházi rendezvénnyé tegyék a találkozót. Az egy- hetes rendezvénysorozat minden vallási felekezet és kultúra képviselői számára nyitott. A meghívott vendégek, előadók között vallási elöljárók, szerzetesek, egyházi szakemberek mellett fontos helyet foglalnak el a művészetek és a tudomány kiemelkedő egyéniségei, az olasz és a nemzetközi közélet szereplői is. A Meeting a béke és a barátság kultúrájának fóruma. A találkozás és párbeszéd színtere, amelynek közös kiindulópontja a szép, az igaz, az igazság és a jó iránti vágy, amelyet faji, nemzeti, kulturális vagy vallási identitástól függetlenül minden ember felismer a szíve mélyén.
A találkozó programját a szervezők minden évben egy megadott téma körül csoportosítják. Az idei találkozó mottója: „És a létezés végtelen bizonyossággá válik”. Napjainkban a válságok korát éljük. Válságban van a család, a nevelés, az emberi együttélés legfontosabb területei. A világméretű politikai és gazdasági krízis a lét értelmét és alapvető bizonyosságát is sokakban megkérdőjelezi. Az ember pedig remény és a jövő bizonyossága nélkül a jelenben is képtelen igazán emberhez méltó, tartalmas életet élni. Erre utalt a találkozó résztvevőinek küldött levelében Tarcisio Bertone bíboros is, aki XVI. Benedek pápa megbízásából köszöntötte a program szervezőit és résztvevőit. A vatikáni államtitkár levelét Emilia Guarnieri, a Meeting Alapítvány elnöke olvasta fel vasárnap a rendezvénysorozatot megnyitó ünnepélyes szentmisén.
A Meeting nyitónapján megjelent Olaszország köztársasági elnöke, Giorgio Napolitano, aki Olaszország egységének 150. évfordulója alkalmából „A szubszidiaritás 150 éve” címmel pódiumbeszélgetést folytatott Enrico Lettával, a Demokrata Párt alelnökével; Maurizio Lupival, a képviselőház elnökhelyettesével és Giorgio Vittadinivel, a Comunione e Liberazione mozgalomhoz kötődő Szubszidiaritás Alapítvány elnökével.
A Rimini Meeting iránt az utóbbi években Magyarországon is egyre növekszik az érdeklődés. Erdő Péter bíboros 2005-ben a Meeting díszvendége volt, a tavalyi találkozón pedig a Szent István király művét bemutató kiállítást nyitotta meg a magyar bíboros. A Meetingen átlagosan évente mintegy 800 ezer ember vesz részt a világ különböző tájairól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.