Izrael követségére támadtak

Megtámadták Izrael kairói nagykövetségét, a vezető diplomatákat kimenekítették az épületből. Egy héttel a törökországi nagykövetség kiürítése után Izrael egyiptomi képviselete is alacsony beosztású diplomatával működik, bár Kairó fogadkozik, fenn fogja tartani a békeszerződést a zsidó állammal.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesújtanak a törvény teljes szigorával az egyiptomi hatóságok a rendbontókra, és garantálják a diplomáciai képviseletek biztonságát – mondta Uszáma Hejkal tájékoztatási miniszter, miután a kormány válságkabinetje rendkívüli ülésen vitatta meg az izraeli nagykövetséget ért támadást – jelentette az MTI. Négy ember vesztette életét, több mint ezren pedig megsebesültek péntek éjjel, miután az izraeli nagykövetséget megrohamozta egy nagyobb tömeg, s a biztonsági erők csak súlyos összecsapások árán tudták megfékezni a támadókat. A tömeg lebontotta az épület köré most épített falat, s valaki letépte az izraeli zászlót a ház tetejéről. A nagykövetet és a diplomáciai személyzetet családjukkal együtt Izraelbe menekítették, jelenleg csak a nagykövet helyettese tartózkodik Kairóban.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat este köszönetet mondott az egyiptomi biztonsági erőknek, amiért megvédték az izraeli diplomatákat. Háláját fejezte ki Barack Obama amerikai elnöknek is, amiért a döntő pillanatban minden befolyását latba vetette, hogy az egyiptomi hatóságok az izraeli nagykövetség munkatársainak segítségére siessenek. Az izraeli miniszterelnök kijelentette, kormánya elkötelezett amellett, hogy megőrizze a békét a zsidó állam és Egyiptom között. A helyi beszámolók szerint az egyiptomi rendőrség semmit sem tett azért, hogy megállítsa a feldühödött tömeget, voltaképp végignézték, amint a nagykövetséget megrohamozzák.
A Háárec izraeli napilap értesülései szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik tanácsadója már az egyiptomi forradalom idején elmondta izraeli tárgyalópartnereinek, hogy az új Egyiptom megszületése „drámai változásokat” hoz majd az Izraellel való kapcsolatba. A neve elhallgatását kérő tanácsadó azt is megjegyezte, ha végül az Egyesült Államok megtorpedózza a palesztin államiságról szóló ENSZ-szavazást, akkor ne csodálkozzanak, ha az amerikai diplomatáknak is menekülniük kell majd a mozlim fővárosokból. Az izraeli kormány ülésén is a növekvő izraeli elszigeteltségről beszéltek, Ehud Barak védelmi miniszter szerint az országot most közvetlenül érintő eseményeket nem tudják irányítani, de bizonyos befolyásuk megvan ahhoz, hogy hassanak a történésekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.