Janukovics harcba száll

Székely Gergely
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijev az éleződő orosz–ukrán gázvita közepette alaposan felkészült a Független Államok Közösségének dusanbei csúcstalálkozójára. A kormány már az államfő elutazása előtt bejelentette, hogy megszünteti a Naftogaz céget, amely véleménye szerint jogi következmények nélkül lehetővé tenné a kétoldalú gázszerződés felmondását. Részben ennek megalapozását szolgálta már a Julija Timosenko exkormányfő ellen emelt vád is.
Viktor Janukovics a tádzsik fővárosban kijelentette, nem enged semmiféle nyomásnak a gáztárgyalásokon, hiszen ez megalázó Ukrajna számára. „Számunkra egyszerűen elfogadhatatlan az a hangvétel, amelyet Moszkva velünk szemben megenged magának” – hangoztatta, hozzáfűzve, hogy a zárt ajtók mögött zajló megbeszéléséken bármit lehet mondani, ugyanakkor a sajtó számára tett nyilatkozatokban már kell valamiféle visszafogottságot tanúsítani. „Kezdetben sarokba szorítottak bennünket, majd pedig megpróbálták ránk erőszakolni a saját feltételeiket, ami megalázó nem csupán személyemet illetően, hanem az állam vonatkozásában is, s ezt én senkitől nem tűröm el” – szögezte le az államfő a kerekasztal mellett helyet foglaló orosz kollégájához, Dmitrij Medvegyevhez intézve szavait, aki néhány napja a gáz áráról folytatott kétoldalú tárgyalásokkal összefüggésben „élősködőnek” nevezte az ukrán vezetést.
Az orosz államfő szerint Kijev folytonosan csak engedményeket kér, miközben rendre visszautasítja Moszkva javaslatait, hiszen sem az egységes gazdasági térséghez, illetve a vámunióhoz nem akar csatlakozni, sem pedig a gázvezetékeit nem hajlandó eladni. „Ukrajna sem ezt, sem azt nem akarja, csak a gáz árának csökkentését követeli, de ez így nem fog menni” – állapította meg Medvegyev, „nagyon szomorúnak és élősködőnek” nevezve ezt a tárgyalási pozíciót. Mindemellett az orosz államfő bízik abban, hogy a vitatott kérdésekben mégis sikerül megegyezni Kijevvel.
Ugyanezt a reményét hangoztatta Dusanbéban adott sajtónyilatkozatában Janukovics is, ám a tádzsik fővárosban azt sem tudta elérni, hogy külön tárgyalóasztalhoz üljön orosz kollégájával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.