Javul a statisztika

Bodacz Péter
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igaz, nem ugrásszerűen, de stabilan javulnak a hazai foglalkoztatási adatok: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentése szerint a munkaképes korú, azaz a 15–74 éves lakosságra számított munkanélküliségi ráta május–júliusban megőrizte az előző időszakban elért 10,8 százalékos szintet, míg az aktivitási ráta 0,4 százalékpontot javítva az április– júniusi átlaghoz képest már 56 százalékon áll. Az európai összehasonlításokban is vizsgált 15–64 évesek 62,9 százaléka, 4,263 millió fő jelent meg foglalkoztatottként, illetve munkanélküliként a magyar munkaerőpiacon. Ez 39 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Ebből a létszámtöbbletből négyezerrel csökkent a munkanélküliek és 43 ezerrel, 3,8 millió főre nőtt a foglalkoztatottak száma; utóbbi rátája 0,6 százalékponttal, 56,1 százalékra javult.
Beszédes, hogy – mint azt a KSH tájékoztatója kiemeli – a második negyedév átlagához képest 23 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, és mindössze 2500-zal gyarapodott a munkanélküliek tábora. Az első negyedévvel összevetve pedig 99 ezerrel többen találtak munkát a május–júliusi időszakban, és 27 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. Mindezek eredményeként 1,4 százalékkal javult a foglalkoztatási arány, és a 11,7 százalékos csúcsról 0,8 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta.
Továbbra is magas a munkanélküliség aránya, ugyanakkor javulnak a foglalkoztatási adatok – kommentálta a számokat Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A szakember kifejtette, hogy a vártnál magasabb munkanélküliségi ráta mögött az aktivitás megugrása áll, ami feltehetően a megszigorított nyugdíjba vonulási feltételeket tükrözi, de szerepe lehetett a frissen végzettek megjelenésének is a munkakeresők piacán. Suppan a foglalkoztatás bővülése hátterében a közmunkaprogramok felfutását sejti, részint ennek köszönhetően év végére 10,4 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta.
Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint nincsenek összhangban a második negyedéves növekedési és a munkaerő-piaci adatok, hiszen nőtt a foglalkoztatottság, de nem javult a termelékenység. Mint a távirati irodának kifejtette, az adatok azt mutathatják, hogy vagy átmeneti hatás miatt volt alacsony a GDP a második negyedévben, vagy alapvetően lassult a növekedés, és a munkaadók még nem alkalmazkodtak hozzá. – Ha az utóbbi az igaz, akkor várhatóan csökkenni fog a foglalkoztatottság – emelte ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.