Jogszerűnek tartja eljárását a Mammut

Győr Ágnes
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kéthetes hallgatás után a Mammut Szolgáltató Zrt. közleményt adott ki tegnap a fővárosi üzletközpont egyik kávézójába bezárkózott két férfi ügyében. Vígh Gábor vezérigazgató szerkesztőségünkhöz is eljuttatott sajtónyilatkozatában azt írta: „A Promenád Cafét működtető Mimezin Kft. bérlője volt a Mammut üzletház egyik, 45 négyzetméteres vendéglátó-helyiségének. A bérleti jogviszony azonban 2011. augusztus 3-án a szerződés lejártával megszűnt, minthogy a szerződés meghosszabbítására irányuló 22 hónapos tárgyalásaink nem vezettek eredményre. A szerződés megszűnése, a szabályos pénzügyi elszámolás megtörténte és több írásbeli felszólítás ellenére a Mimezin Kft. a bérleményt nem volt hajlandó elhagyni. Ezek után a szerződésben számunkra kifejezetten biztosított jogunkkal élve, a szerződés lejárta után 15 nappal a bérlemény közműellátását megszüntettük, és a helyiséget lezártuk. A Mimezin Kft. két munkatársa ezután éjszaka behatolt a helyiségbe, és azóta azt nem hajlandó elhagyni, viszont a sajtó útján terjesztett valótlan állításokkal igyekszik nyomást gyakorolni a jogszerűen eljáró bérbeadóra. Mi magunk a rendelkezésünkre álló jogvédelmi eszközöket igénybe vettük, hogy – a véleményünk szerint – jogellenes magatartást a továbbiakban megakadályozzuk. Az eljárások folyamatban vannak, az érintett szervekkel maradéktalanul együttműködünk, és az előírt kötelezettségeinket, például a szükséges takarításokat végrehajtottuk. A Mammut II épülete éppen most 10 éves, ezért közel egy időben 45 bérleti szerződés járt le, mintegy 14 ezer négyzetméternyi területet érintve.
A bérlők elégedettségét jelzi, hogy egy kivétellel minden bérlővel – közös megegyezéssel és aktuális piaci díjakon – új szerződést kötöttünk. Ez a lehetőség természetesen a Mimezin Kft. számára is adott volt, amellyel azonban nem kívánt élni, ellenben vélt igényeinek érdekében olyan eszközöket alkalmazott, amelyek számunkra elfogadhatatlanok. Sajnos a mai magyar valóságban, különösen a vendéglátóipar területén, nem ritka, hogy némely szereplő erőszakos magatartással próbál jogszerűtlen előnyökhöz jutni. Jelen esetben sem elsősorban a Mammut számára alig érzékelhető bevételt jelentő vitatott díjtételről van szó, sokkal inkább arról, hogy ilyen eljárást velünk szemben nem lehet alkalmazni. Ennek elfogadása méltatlan lenne megalapozottan jó hírnevünkhöz, és különösen igazságtalan lenne a többi, jogszerűen szerződött és az érvényes szerződéseket mindig betartó bérlőinkkel szemben.”
Miként megírtuk, a Mammut oldalában lévő Promenád Café jogvita miatt zárva tart. Az üzletház őrei augusztus 23. óta nem engednek be senkit a helyiségbe, ahol a kávézót üzemeltető cég ügyvezetője és egyik munkatársa elbarikádozta magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.