Jövőre jöhetnek létre az új agrárkamarák

Dénes Zoltán
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) még mindig bízik abban, hogy az idén létrejöhetnek az új törvénynek megfelelő agrárkamarák, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezetője úgy látja, erre egyre kevesebb az esély. Körkérdésünk során kiderült: a kamarák felállításával kapcsolatban a két szervezet között meglévő ellentét egyáltalán nem oldódik. A tárca által meg nem erősített információnk szerint a minisztérium a júniusban elkészített agrárkamarai törvény tervezetét szeretné beterjeszteni ismét a kormány elé. Mint megtudtuk, a jogszabály e változata már megfordult egy korábbi kormányülésen. Parragh László, az MKIK elnöke arról számolt be, hogy az akkori kormánydöntés értelmében mielőtt a kamarai törvényt a parlament elé terjesztenék, a miniszterelnök, a nemzetgazdasági miniszter és az MKIK elnöke lefolytat egy hivatalos egyeztetést. Tájékoztatása szerint ez várhatóan a következő egy-két hónapon belül lehetséges. Vagyis – tette hozzá – a legkedvezőbb forgatókönyv szerint is a jövő év tavaszára tolódhatnak ki a kamarai választások.
Ezzel szemben a vidékfejlesztési tárca korábban úgy vélte, ez még az idén megtörténhet, s így a jövő év elején már teljes gőzzel megkezdhetik működésüket az új megyei kamarák. A VM és az MKIK között azért alakult ki véleménykülönbség, mert a tárca törvényjavaslata értelmében az új agrárkamarába betagozódna több, jelenleg az MKIK-ban is tagként regisztrált szervezet. A jogszabálytervezet értelmében a vidékfejlesztési, agrár- és élelmiszer-gazdasági kamarák köztestületek lennének, amelyek az élelmiszerlánc szereplőinek fontos érdekegyeztetési keretet adnak, s a közös etikai és szakmai normák kidolgozásának, továbbá érvényesítésének legfontosabb intézményévé válhatnának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.